Kaos ger nästa års trender

INRIKES

Trender. Till frukost en kopp buljong och på väg hem från jobbet, delad taxi.

Och på fredagskvällen - lite mys med en sexrobot.

Så ser vår framtid ut enligt Kairo Futures trendspaning.

Konsult- och analysföretaget har blickat framåt vilka trender som gäller för 2016. Att kalla den ljus vore att ta i. Företagets vd Mats Lindgren hävdar att samhället är på väg in i den "perfekta stormen" där något drastiskt är på väg att hända.

– Flyktingsituationen liksom händelserna i Mellanöstern... det här kullkastar allting vi trott på under 50 års tid om ett öppet Europa och en välkomnande attityd. Frågan som ställs är om det går att kombinera öppenhet med välfärdsstat, säger han.

Kollapsande energimarknad

Dessutom enligt Mats Lindgren - en kollapsande energimarknad med sjunkande oljepriser bidrar till ekonomiska förändringar och då bland annat delat ägande som taxi, bostad eller bil.

– Vi befinner oss i en krisartad situation och kommer att försöka hitta nya typer av lösningar. På individnivå försöker vi personer rädda oss från situationen men inte genom att be till högre makter utan i stället avgränsa oss från omvärlden. Vi använder våra telefoner till exempel för att filtrera bort omvärlden, hävdar han.

Buljongen och sexrobotarna då?

– Även om man inte upplever kristiden som så dramatisk i Sverige har vi en tendens att söka frälsning genom att rensa vår kropp. Vi ser hur folk lär sig buljongkok och att samla örter i naturen, liknande det man höll på med under 30-talet, men då handlade det om friskhetsrörelsen.

Ny teknik

– Sexindustrin är ju också väldig tidig på att hitta ny teknik. Just den här teknologin med sexrobotar blir allt billigare och kan komma att förändra vår syn på sexualiteten.

Är du själv optimist eller pessimist inför den närmaste framtiden?

– I grunden är jag optimist. Trots att det finns en massa elände har historien visat att mänskligheten reder ut det.

FAKTA

Kairos omvärldstrender

Konsult- och analysföretaget Kairo har tittat på omvärldstrender som påverkar människor under 2016. Bland slutsatserna märks följande:

Ny ekonomi.

Den ekonomiska situationen gör att globala digitala valutor, till exempel Bitcoin får ett uppsving igen.

Nytt ägande

Privatpersoner delar taxi, bostad och bil, exempelvis genom olika uthyrningssajter.

Nya värderingar

Unga får nya värderingar där de betonar trygghet framför frihet.

Ny enkelhet

Människor letar efter en form av självfrälsning i form av att slänga skräp och rena sin egen kropp.

TT