Snabbspår till jobb i vården

INRIKES

Flyktingkrisen. Flyktingar med utbildning eller yrkeserfarenhet från hälso- och sjukvård ska ges ett snabbspår in på arbetsmarknaden. Det är resultatet efter regeringens samtal med arbetsmarknadens parter.

Parterna på arbetsmarknaden ska samarbeta med Arbetsförmedlingen. Och fokus ligger på framför allt läkare, sjuksköterskor, tandläkare och apotekare.

Snabbspåret innebär bland annat bättre och tidigare information om Socialstyrelsen valideringsprocess, yrkesanpassad svenskundervisning via Arbetsförmedlingen och större möjlighet till praktik.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) presenterade åtgärderna tillsammans med arbetsmarknadens parter på en presskonferens.

Kortare tider

– Min bedömning är att det kan korta tiderna rejält - med år, säger Ylva Johansson till TT.

Hon vill dock inte precisera närmare hur mycket snabbare hon räknar med att läkare, farmacevter och andra personer med hälso- och sjukvårdsutbildningar kan komma ut på arbetsmarknaden.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, tycker att det är rätt att man satsar på de högutbildade och får in dem på arbetsmarknaden.

– Om det finns människor som redan kan saker som är efterfrågade så ska vi till varje pris se till att skapa ett snabbspår för dem. Men det får inte innebära att det visar sig att de inte kunde sakerna och blivit godkända ändå, säger han till TT.

Hålla på kraven

Håller man inte stenhårt på kunskapskraven riskerar det att leda till aversion mot invandrare, säger Magnus Henrekson.

Enligt Ylva Johansson ska Arbetsförmedlingen fungera som ett nav och ha sammanhållande funktion för åtgärderna. Men Arbetsförmedlingen får inga nya pengar för uppdraget. I budgetpropositionen fick myndigheten knappt 200 miljoner kronor till snabbspåret.

Tanken är att det är branscherna som ska se till att yrkesutbildade kommer ut på praktik i hälso- och sjukvårdsyrken.

– De har betydligt lättare att få fram praktikplatser än Arbetsförmedlingen, säger Ylva Johansson.

FAKTA

Regeringens förslag

1. Bättre information. Alla individer ska tidigt få information om hur de ska börja processen med att komplettera sin utbildning.

2. Bättre undervisning i svenska. Arbetsförmedlingen ska ge kurser i yrkessvenska för hälso- och sjukvårdsutbildade. Utbildningen ska avslutas med ett prov som Socialstyrelsen godkänt.

3. Kurser inför Socialstyrelsens kunskapsprov. Arbetsförmedlingen ska ge i uppdrag till lärosäten att hålla kurser för att bättre klara Socialstyrelsens kunskapsprov. Kurserna ska vara upp till 20 veckor långa.

4. Bättre möjlighet till praktik. Kontakterna mellan myndigheter och arbetsgivare ska förbättras för att öka möjligheterna till praktik. Landstingen ges en särskild roll.

5. Fler praktiktjänstgöringsplatser. SKL, Vårdföretagarna och Sveriges apoteksförening ges i uppdrag att se över hur fler praktikplatser ska komma till stånd.

TT