Tågkaos och elavbrott i Helgas spår

INRIKES

Väder. Alla tåg på väg söderut från Stockholms central stoppades på fredagskvällen. Tågen till Göteborg, Karlstad och Oslo kommer inte att börja gå förrän på lördagseftermiddagen.

Tre SJ-tåg stod i timmar utan el och värme ute på linjerna utan att resenärerna, på grund av säkerhetsaspekter, fick lämna tågen.

– Alla passagerare har evakuerats av räddningstjänst och polis. Som längst fick de vara kvar på tågen i drygt fem timmar, sade Dan Olofsson vid SJ:s pressjour strax efter klockan 21.

Trafikverket stängde flera tågsträckor på grund av stormen, främst i Västsverige och Småland men även i Östergötland. Stoppet mellan Stockholm och Katrineholm påverkar i princip alla större banor och väntas vara minst dygnet ut.

Många strömlösa

Omkring 29 000 hushåll var vid 22-tiden fortfarande strömlösa. Elnätsbolagen kunde framåt kvällen så smått, i takt med att stormen bedarrade, börja åtgärda problemen.

– I den västra delen av landet har vi nu möjlighet att ha personal ute och jobba, sade Helena Kortered, kommunikationsansvarig på Vattenfall Eldistribution.

På flera håll varnades bilister för träd som föll över vägarna och störde trafiken. Trafikverket rådde trafikanter i de drabbade områdena att vara försiktiga eller undvika att ge sig ut i trafiken.

En brandman skadades under en utryckning i stormen i Järna, utanför Södertälje.

– Han höll på att såga av ett träd när han fick ett annat träd på sig, sade Pelle Delhage, operativ chef vid räddningscentralen i Stockholms län.

Drar österut

SMHI hade vid 19-tiden tagit bort alla klass 2-varningar. Helga hade då dragit vidare österut, på väg mot Finland, och nått Gotland med stormbyar på uppåt 30 meter per sekund.

Vid väderstationerna på öarna Måseskär och Väderöarna utanför Bohuskusten uppmättes tidigare orkanstyrka. Måseskär hade byvindar på 37,9 meter per sekund, Väderöarna nådde något lägre. För att klassas som orkan krävs att även medelvinden ligger på över 32 meter per sekund.

– På havet är det i första hand medelvinden vi varnar för, och den har legat som mest på över 29 meter per sekund, sade Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

Det kommer att vara blåsigt även efter att stormen dragit förbi.

Halka i norr

Norrland har sluppit Helgas härjningar men i stället har det varit snöhalka och ishalka i stora delar av Västernorrlands län. Även i övriga delar av mellersta Norrland har det varit stora trafikproblem till följd av vädret.

På E14 i höjd med Johannisberg i Ånge kommun inträffade en dödsolycka, där polisen bedömer att det svåra väglaget har spelat in.

– Det är en frontalkrock mellan två personbilar. Tragiskt nog avled en av förarna, en kvinna född 1995, sade Marcus Grahn, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

FAKTA

Att mäta oväder

Det kanske enklaste sättet att mäta oväder är att ge varje vindhastighetsintervall ett namn. För att det ska handla om en storm måste vinden uppgå till cirka 24,5 meter i sekunden (88 kilometer i timmen). Allt över 32,7 m/s är orkan.

Riktigt kraftiga oväder kan dock ha så extrema vindar att klassificeringen orkan inte räcker till. Där används ofta Saffir-Simpson-skalan (SSHS). Denna går från kategori 1 till 5, där en etta har vindar på 33-42 m/s och en femma över 70 m/s.

TT