SMHI: Risk för stora översvämningar

INRIKES

Väder. Väderkaoset fortsätter. SMHI klass 3-varnar för extremt höga vattenflöden som kan orsaka stora översvämningar. I morgon väntas det bli ännu värre.

Stormen Helga har dragit förbi men eländet i dess spår fortsätter. Det har öst ner regn i delar av Dalsland, Bohuslän och Västergötland under lördagen. Det ska fortsätta i morgon.

SMHI har utfärdat klass 3-varningar för "extremt höga flöden". Då kan det bli flöden på en nivå som uppstår i snitt vart femtionde år. Kulmen väntas på söndag eller måndag. Men på vissa platser kan det dröja ytterligare några dagar.

– Det är för små vattendrag som man gått ut med varningen. Sen kommer väl vattennivån stiga i större vattendrag också men inte i samma nivå, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Vinden mattas av

Det kan leda till vattenfyllda vägar och källare som svämmar över, men hur illa det blir är svårt att sia om.

Vindbandet i området kommer att ligga kvar resten av helgen och mattas av på måndag.

Tågtrafiken är inställd på ett antal sträckor, bland Karlstad-Göteborg som ser ut att öppnas först på söndagen, enligt SJ.

Tågen mellan Stockholm och Nyköping är igång men kör en annan rutt än vanligt. Resenärer på väg till Kolmården, Vagnhärad eller Nyköping kommer att få åka buss den sista biten.

Det är också fortsatt rejält blåsigt på flera håll i södra Sverige, trots att Helga har lagt Sverige bakom sig. Klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar ligger ute för Halland, Västergötland och Gotland.

Några rapporter om trafikstörningar på vägarna finns i nuläget inte, Trafikverket och SMHI varnar för ishalka längs Norrlandskusten.

Varmt väder

På de flesta håll i landet är det mycket varmare än vanligt.

– Det ser ut att variera mellan två och 5-6 grader varmare än normalt, på de allra flesta håll är det rejält över det normala, säger Fougman.

Strömmen är fortfarande borta på många håll efter Helgas framfart. Omkring 7 000 av Eons och Vattenfalls kunder saknade el på lördagskvällen. Ellevio hade vid 19-tiden 343 hushåll utan ström.

FAKTA

SMHI:s varningsläge

Det ligger ett stort antal vädervarningar ute. De allra flesta är klass 1, besvärligt väder. Det har och kommer att fortsätta regna i nordvästra Götaland och Halland. I och med det väntas höga flöden från och med söndag.

Det fortsätter att vara blåsigt över hela landet. I nordvästra Götaland, Halland och Gotland är det risk för mycket hårda vindbyar.

I kustlandet från norra Ångermanland och norrut kan det falla regn på kallt underlag vilket ger risk för ishalka.

Vattenståndet stiger också i Bottniska viken. I sydvästra Östersjön väntas lågt vattenstånd.

Källa: SMHI.

TT