Höjd säkerhet vid årets Nobelfest

INRIKES

Nobel. Ett tusental gäster - däribland kungligheter och högt uppsatta politiker - ska skyddas när Nobelfestligheterna drar i gång på torsdag.

Detta samtidigt som hotnivån i Sverige är den högsta någonsin, en fyra på den femgradiga skalan.

– På vilket sätt, det kommenterar vi inte, men självklart har säkerhetsarrangemanget höjts med anledning av det som hänt i vår omvärld, säger Christer Birgersson, kommenderingschef vid polisregion Stockholm, till TT.

Efter terrordåden i Paris för snart en månad sedan höjdes hotnivån i Sverige, till en fyra på den femgradiga skalan. Det innebär att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

– Varje år görs nya hotbedömningar mot evenemang som Nobelfesten, men det finns en konstant mycket hög säkerhet, varje år, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Kan märkas

Nobelfestligheterna på torsdag inleds med prisutdelningen vid Konserthuset vid Hötorget i Stockholm. Efter detta slussas gästerna till Stadshuset och Nobelbanketten. Bland de gäster som ska skyddas finns kungafamiljen, ministrar och andra högt uppsatta politiker.

– Nu har det hänt saker i vår omvärld som gjort att vi har varit tvungna att titta lite extra på säkerhetsarrangemanget, vilket vi har tagit hänsyn till i det som nu ska genomföras, säger Christer Birgersson.

TT: Kommer det här att märkas för gäster och personer i närheten av festligheterna?

– Det skulle kunna vara så, om man är en sådan person som varit på de här festligheterna tidigare kanske man ser en förhöjd säkerhetsorganisation. Men jag tror inte gemene man kommer att märka det allt för mycket.

Trafikstockning

Personer i närheten kan märka av festligheterna genom att trafiken stockar sig vid vissa tidpunkter, och om man är i absoluta närheten kan man se en ökad polisnärvaro, säger Birgersson.

Svårigheten med ett sådant här arrangemang är enligt Christer Birgersson att hålla en hög säkerhet utan att påverka feststämningen.

– Säkerhetsapparaten ska inte vara dominerande på något sätt. Det är en utmaning, att kunna verka utan att vi märks för mycket, säger han.

Hovet vill inte kommentera säkerhetsläget men säger att hela kungafamiljen kommer att vara på plats på torsdag.

FAKTA

Nobelfirandet

Nobelfestligheterna äger som vanligt rum den 10 december - Alfred Nobels dödsdag.

Firandet inleds med Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. Detta inleds klockan 16.30.

Därefter är det dags för Nobelbanketten i Stadshuset. Middagen inleds med att hedersgästerna går i en procession nedför trapporna till Blå hallen, strax efter klockan 19.

Dagarna innan arrangeras dessutom Nobelkonserten den 8 december och samt föreläsningar och presskonferenser med pristagarna.

Källa: Nobelstiftelsen

TT

ARTIKELN HANDLAR OM