Svensk flicka stoppad på väg till IS

INRIKES

Terror. En 17-årig flicka hemmahörande i Linköping har omhändertagits i Österrike. Flickan ska ha varit på väg till Syrien för att ansluta sig till IS. Nu försöker Linköpings kommun få hem henne.

Expressen rapporterar att flickans planer var att ansluta sig till IS.

Linköpings kommun undersöker nu tillsammans med polisen hur man ska få hem flickan. Återresan planeras i samarbete med Interpol, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Hon har varit internationellt efterlyst i flera dagar och både Säpo och polisens Nationella operativa avdelning (NOA) är inkopplade i ärendet.

Familjen berättar för Expressen att flickan har radikaliserats den senaste tiden. Hon har hållit sig allt mer för sig själv på rummet och ska ha tittat på flera videoklipp som är kopplade till IS, samt pratat positivt om IS i olika sammanhang.

– Hon kan inte förstå själv vilken fara hon utsätter sig själv för, hon är helt hjärntvättad av dem, säger en av flickans kusiner, till tidningen.

Flickan är född och uppvuxen i Sverige och går på gymnasiet.

Det var i torsdags som flickans föräldrar kontaktade socialförvaltningen i Linköping och berättade att dottern försvunnit hemifrån. Familjen råddes då att kontakta polisen.

Hon ska ha omhändertagits i Wien på lördagseftermiddagen. Detta efter att familjen lyckades spåra hennes mobil, och då informerade österrikisk polis.

När flickan kommer hem ska socialtjänsten, enligt kommunen, utreda vilket stöd hon och hennes familj behöver.

TT