Många kunder fortfarande utan ström

INRIKES

Väder. Både Eon och Vattenfall har tusentals kunder som ännu inte har fått strömmen tillbaka efter ovädret. Och i västra Sverige fortsätter vattnet fortsätter att stiga. Klass 3-varningarna ligger kvar och ser inte ut att nå sin kulmen förrän på måndagen.

Efter flera dygn utan el är det många kunder som fortfarande väntar på att få strömmen tillbaka. Och det kan dröja ytterligare en tid innan problemen är åtgärdade.

– Det blåser så pass mycket att det inte kommer att kunna lösa sig under natten. Vi hoppas att det ska vara klart under måndagen, säger Michelle von Gyllenpalm, presschef på Vattenfall, till TT.

Hon säger att bolaget har haft ungefär 100 man, både tekniker och skogsentreprenörer, i arbete under söndagen.

Totalt hade Vattenfall vid 23-tiden på söndagen knappt 1 500 kunder, huvudsakligen i Mälardalen och södra Södermanland, som är utan ström.

Nya strömavbrott

Eon har närmare 1 700 kunder som är strömlösa.

– Det trillar in nya strömavbrott fortfarande på grund av att vindarna är starka. Men prognosen är att vi ska vara klara i början av veckan, säger Efwa Nilsson, presstalesman på Eon Sverige.

Även Ellevio har några hundra kunder som fortfarande är utan el.

– Det blåser fortfarande hårda vindbyar över Götaland och delvis över Svealand. Det ligger en varning för mycket hårda vindar över nordvästra Götaland och även på Gotland, säger Therese Fougmark, meteorolog på SMHI.

Ovädret har också lett till stora regnmängder. Sedan i går har det kommit mer än 50 millimeter regn på flera håll i Halland och Västra Götaland. I Mollsjönäs, öster om Kungälv, har en bra bit över 60 millimeter regn registrerats.

Extremt höga flöden

Klass 3-varningar för "extremt höga flöden" finns kvar för delar av Västergötland och Halland. Det handlar om ett stråk från söder om Uddevalla, i nivå med Stenungsund, och söderut ner till strax öster om Varberg.

– Vi har inte sett någon kulmen än. Den förväntade vi oss i dag eller i morgon. Men de högsta nivåerna har inte kommit, säger Henrik Spångmyr, vakthavande hydrolog på SMHI.

Uddevallabron på E 6 är avstängd. Även flera mindre vägar i Västra Götaland har stängts av på grund av översvämningar och några vägar är blockerade av träd som rivits ned i blåsten, rapporterar Trafikverket.

Banvall under vatten

Järnvägstrafiken utanför stambanorna i stora delar av Götaland, och till viss del södra Svealand, är avstängd.

Järnvägstrafiken på sträckan Varberg-Borås-Herrljunga väntas inte öppna förrän på fredag, enligt Trafikverket. Delar av banvallen befinner sig under vatten och flera elfel har inträffat.

Även boende i de värst drabbade områdena har drabbats av översvämningar. Gästerna på ett hotell i Lilla Edet, Thorskogs slott, fick evakueras. Dock ska verksamheten fungera normalt nu igen, rapporterar GT.

FAKTA

Inställda tåg till följd av översvämningar

Tågtrafiken är inställd på följande sträckor:

Norrköping-Nyköping, prognos för öppen bana kl 13.00 7/12

Göteborg-Uddevalla, planerad trafikstart kl 05.00 7/12

Uddevalla-Strömstad, prognos för öppen bana kl 14.00 7/12

Herrljunga-Varberg, prognos för öppen bana 11/12

Vänersborg-Håkantorp, planerad trafikstart måndag morgon 7/12

Håkantorp-Gårdsjö, prognos för öppen bana kl 14.00 7/1

Herrljunga-Håkantorp, prognos för öppen bana kl 05.00 7/12

Linköping-Kalmar, prognos för öppen bana kl 12.00 7/12

Linköping-Västervik, prognos för öppen bana kl 12.00 7/12

Halmstad-Nässjö, prognos för öppen bana kl 12.00 7/12

Nässjö-Kalmar, prognos för öppen bana kl 12.00 7/12

Jönköping-Vaggeryd, prognos för öppen bana kl 12.00 7/12

Källa: Trafikverket/TT

TT