Wallström: Avsiktligt missförstånd

INRIKES

Politik. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömer utrikesminister Margot Wallströms uttalanden vid en debatt om våldet i Israel och Palestina.

Wallström tillbakavisar kritiken - och menar att Israel missförstår med flit.

Under en debatt i riksdagen i fredags tog Margot Wallström (S) avstånd från palestiniers knivattacker mot israeler och sade att Israel har rätt att försvara sig. Men hon talade även om "utomrättsliga avrättningar".

Nu reagerar Israel kraftigt:

– Jag fördömer uttalandena, de skandalösa uttalandena, sade Netanyahu inför sin regering, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Björklund kritisk

Israels vice utrikesminister talar om ärekränkning och regeringen förbereder ett svar.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kallar uttalandet häpnadsväckande och kräver att utrikesministern kommer till riksdagen och förklarar sig.

– Det är en väldigt grov anklagelse. Skulle det vara riktiga påståenden, att det finns belägg för det, då är det väldigt allvarligt. Om det inte finns belägg för det har hon skapat en skarp diplomatisk kris med ett annat land, säger Jan Björklund till TT.

Björklund ser ett mönster i Wallströms uttalanden om Israel:

– Under Margot Wallström har Sveriges inställning blivit ensidigt Israelfientlig, säger Jan Björklund.

"Kultur av att kritisera Sverige"

Utrikesministern menar att hon "förde ett principiellt folkrättsligt resonemang om rätten att försvara sig och om vikten av proportionalitets- och distinktionsprincipen" och att hon inte påstått att utomrättsliga avrättningar förekommer i Israel.

– Jag har inga sådana uppgifter, säger Margot Wallström i SVT:s Agenda.

Hon menar att israeliska regeringen missförstått henne avsiktligt.

"Situationen i Mellanöstern är besvärlig nog, utan att behöva tyngas av missförstånd om någons avsikter. Och det är olyckligt när kraftiga reaktioner sker på felaktiga grunder", skriver Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven i ett mejl till TT.

Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet, är inte förvånad över den kritik som nu riktas mot Margot Wallström.

– Tyvärr har det i Israel utvecklat sig till en kultur av att kritisera Sverige och leta tillfällen att göra det, och då särskilt att ge sig på Wallström och fördöma hennes uttalanden, säger Anders Persson.

Dåliga relationer

Han berättar att han inte reagerade på utrikesministerns uttalande om "utomrättsliga avrättningar".

– Det hon pratade om är något som Amnesty har tagit upp i flera rapporter. Det är inte ett särskilt anmärkningsvärt uttalande egentligen, säger Anders Persson.

Sedan den 1 oktober har israeliska styrkor dödat 102 palestinier, varav 63 identifierats som förövare eller fångats på bild medan de genomfört attacker. De flesta av de övriga har dödats under sammandrabbningar med polis eller militär. De palestinska attackerna har dödat 19 israeler och en amerikansk medborgare, enligt Reuters.

FAKTA

Flera bråk med Israel

När regeringen i oktober förra året erkände den palestinska staten kallade Israel hem sin ambassadör i Stockholm, som en mycket skarp protest mot det svenska beslutet.

I mitten av november blossade ett nytt bråk upp efter en intervju med Margot Wallström i SVT Rapport med anledning av terrordåden i Paris. Hon nämnde då konflikten mellan Israel och palestinierna på ett sätt som förargade Israels utrikesdepartement. Man kallade upp Sveriges ambassadör i Israel och skrev i ett starkt kritiskt uttalande bland annat att Wallström "uppvisar ren fientlighet".

Svenska UD menade att det Wallström sagt hade tagits ur sitt sammanhang. I en intervju i Expressen sade utrikesministern "Israel upprörs över allt vi gör", på frågan om hur relationen mellan Sverige och Israel påverkas.

TT