Löfven ändrar sig om terrorism

INRIKES

Politik. Statsminister Stefan Löfven har lite svårt att bestämma sig för om knivdåden mot israeler är terrorism. Först svarar han nej. Efter ett tag ringer han upp och ändrar sig.

– Pinsamt för både Löfven och Sverige, säger Liberalledaren Jan Björklund.

Vid ett besök i Luleå fick Stefan Löfven frågan om han betraktade de palestinska knivdåden mot israeler som terrorism.

– Nej, det är inte klassificerat som det. Det finns en internationell klassificering när det är, respektive inte är det. Vad jag vet är det inte klassificerat som terrorism, sade Löfven.

Det förvånade folkrättsexperten Ove Bring.

Löfven ringer upp

– I dag har Stefan Löfven försvarat sin utrikesminister, dock med det olyckliga tillägget att de palestinska knivskärningarna inte internationellt definieras som terrorism. Jag vet inte vilket internationellt dokument han syftar på, men såväl inom som utanför Israel torde man i regel betrakta dessa attacker som just terroristhandlingar, sade Bring till TT.

Lite senare ringde Stefan Löfven själv upp TT och ville förtydliga:

– Jag såg hur det blev i skrift och skulle vilja förtydliga så att vi undviker missförstånd. Jag syftade på att det inte är klarlagt om de här knivdåden har varit organiserade av någon terrorklassificerad organisation. Men attackerna i sig bör däremot betraktas som just terrorhandlingar, sade Löfven.

"Klumpigt och ogenomtänkt"

Liberalernas partiledare Jan Björklund reagerar på Löfvens olika uttalanden.

– Det är mest pinsamt, både för Löfven och för Sverige. Och det kommer ju ovanpå utrikesministerns uttalande, som ju också lett till att hon måste förklara sig, förtydliga sig och att hon ansett sig missförstådd, sade Björklund till TT.

Även Moderaterna reagerar på Stefan Löfvens båda uttalanden.

– Det är klart att det är ett problem när uttalande följer på uttalande och det blir tvetydigheter och man måste rätta det man sagt. Det är klumpigt och ogenomtänkt. Det stärker inte förtroendet, säger partiets utrikespolitiska talesperson Karin Enström till TT.

Skadar relationer

Hon är också kritisk till att Stefan Löfven försvarar Margot Wallströms uttalande.

– Det utrikesministern sagt kan man med fog tolka som att hon indirekt anklagar Israel för utomrättsliga avrättningar. Varför skulle hon annars ta upp det i en interpellationsdebatt som handlar om Israel och knivdåden? Genom att statsministern nu tar henne i försvar, så tolkar jag det som att han tycker att det var ett rimligt sätt att uttrycka sig, säger Karin Enström.

FAKTA

Upprepade knivdåd mot israeler

Sedan den 1 oktober har 19 israeler och en amerikansk medborgare dödats i de palestinska attackerna.

Israeliska styrkor har dödat 102 palestinier, varav 63 har identifierats som förövare eller fångats på bild medan de genomfört attacker.

De flesta av de övriga har dödats under sammandrabbningar med polis eller militär.

Källa: Reuters

TT

ARTIKELN HANDLAR OM