"Impuls" fick 19-åring att döda

INRIKES

Brott. Ilska gav 19-åringen impulsen att attackera en okänd kvinna i motionsspåret och döda henne. Ytterligare en impuls gjorde att han skändade kroppen. Nu åtalas han för mordet i Upplands Väsby i somras.

Den 21-åriga kvinnan hade åkt en kvart före sina föräldrar till motionsspåret i Runby den 5 augusti. Hon tyckte att de sprang för snabbt och ville springa ensam.

Samtidigt tog den 19-årige mannen en promenad i området. Han hade bråkat med en närstående och säger i polisförhör att han brukar bli lugnare av att gå.

– Sen såg jag henne. Och det blixtrade till i mitt huvud, säger han i förhöret där han berättar hur han attackerade 21-åringen och ströp henne till döds.

Erkänner brotten

Efter att han dragit kroppen 15 meter i skogen så att den doldes bakom fyra stora stenar säger 19-åringen i polisförhören att han fick en ny impuls som fick honom att skända den döda kroppen sexuellt. Efteråt täckte han den delvis med pinnar och mossa.

– Jag ville bara se till att hon inte skulle gå därifrån fast jag visste att hon var död, säger han i förhören.

Förutom försök till grov våldtäkt står 19-åringen nu åtalad för mord och för brott mot griftefrid.

– Formellt kommer det att bli så att han erkänner dråp, vilket ju är en annan grad av uppsåtligt dödande, säger 19-åringens försvarare Sofia Björksten till TT.

Extremt ovanligt fall

Att unga kvinnor dödas är ovanligt. Att bli dödad av en helt okänd person och utsatt för sexuella handlingar gör det här fallet än mer ovanligt, enligt kriminologen Mikael Rying som studerat samtliga fall av dödligt våld i Sverige sedan 1990.

Rättspsykiatern och forskaren Marianne Kristiansson säger att det inte finns någon forskning på området som kan förklara beteendet i generella termer.

– Det är ju så väldigt speciellt, säger hon.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning och att han därför kan dömas till fängelse. Däremot framgår det av förundersökningen att mannen inte mått bra. Dessutom säger han att han haft problem med impulskontrollen.

Greps helt odramatiskt

Den 10 september hördes 19-åringen första gången om händelsen i motionsspåret. Detta sedan polisen fått tips om att han setts där den aktuella kvällen. I samband med att 19-åringen hördes lämnade han ett dna-prov.

Eftersom poliserna fått en stark känsla av att 19-åringen kunde vara den gärningsman de sökte sändes dna-provet direkt till Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping för analys. I väntan på svar bevakades lägenheten där han befann sig. När han klev ut på kvällen hade svaret från NFC kommit en halvtimme tidigare och han greps. Samma kväll erkände han att han dödat 21-åringen.

Innan 19-åringen greps hade polisen hållit omkring 850 förhör och gjort 800 topsningar.

FAKTA

Greps efter tips

På kvällen den 5 augusti gav sig 21-åringen ut och sprang på ett motionsspår i Upplands Väsby norr om Stockholm.

Sökpådraget drogs igång samma kväll sedan hennes föräldrar, som också sprang i motionsspåret, anmält henne försvunnen.

21-åringen hittades död klockan två på natten den 6 augusti.

Polisen sökte efter mördaren bland annat med hjälp av en gärningsmannaprofil och så kallad geografisk profilering. Man hörde också tidigare brottsdömda samt utredde mängder av tips.

Den 10 september kom tipset om den misstänkte 19-åringen som hördes och topsades samma dag. På kvällen greps han och erkände att han dödat kvinnan.

Den 11 september häktades 19-åringen av Attunda tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Den 7 december åtalades han för försök till grov våldtäkt, mord och brott mot griftefrid.

TT