Sex och skratt kan rädda relationen

INRIKES

Samliv. Vart tredje par som har småbarn separerar. Ny forskning har svaren för varför: För lite sex, skratt och kommunikation.

– Risken för separation är dubbelt så hög för sambopar som för gifta par, säger forskaren Malin Hansson.

De flesta par som har barn separerar när deras första barn är i snitt fyra år och åtta månader.

Anledningarna är många men beror bland annat på för lite sex och sensualitet, skillnader i personlighet och intressen, och påfrestande omständigheter som exempelvis stressigt jobb.

– Vi kunde också se att skratta och ha roligt tillsammans är viktigt för att förhållandet ska vara bra, säger Malin Hansson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, som står bakom studien.

Att få barn för många är en stor omställning. Studien visade att när barnet var sex månader var de separerade paren mindre överens och mindre nöjda med relationen.

– Många upplever att övergången från att vara par till förälder är svårt och att man får ont om tid för varandra.

Hansson berättar att resultaten visar att de separerade papporna vill ha mer tid för sig själv medan kvinnorna vill ha mer tid tillsammans med både partner och barn.

I övrigt är det främst bristande kommunikation men även att man inte kan skratta och ha roligt med varandra som ligger bakom separationerna.

FAKTA

Om studien

Studien gjordes vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

452 föräldrar fick svara på en enkät som mäter relationskvaliteten utifrån enighet, samhörighet, tillfredställelse, sensualitet och sexualitet.

23 av 452 personer som svarade att de hade separerat efter fyra år och ytterligare 16 efter åtta år.

Medelåldern på första barnet vid skilsmässan var fyra år och åtta månader, enligt SCB:s siffror från 2012.

Källa: Sahlgrenska akademin, SEB

TT

ARTIKELN HANDLAR OM