Julbordets skinka ska vara svensk

INRIKES

Livsmedel. För det första ska den vara svensk, för det andra ska det vara extra hög kvalitet. De två faktorerna är viktigast när svenskarna planerar sina julbord, enligt livsmedelsbranschen.

Julmaten är för en överväldigande majoritet av svenskarna det som definierar en "riktig jul", enligt en undersökning från branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Pyntet kommer strax efter medan tomten halkat längre ner på listan. När det gäller maten tycker nära 60 procent att det viktigaste är att råvarorna är svenskproducerade. 4 av 10 vill ha extra hög kvalitet medan 25 procent lyfter fram rättvisa och miljömässiga produktionsvillkor.

– Att maten är producerad i Sverige, gärna lokalt och nära, har blivit allt viktigare för svenska konsumenter. Maten är nog mer central i dag än någonsin tidigare och det kan nog stämma att man till julen är extra noga med att välja svenskproducerat och av bra kvalitet, vilket kan vara olika för olika människor, säger Christina Fjellström, professor i hushållsvetenskap i Uppsala och expert på julbord.

Debatten om köttkonsumtionen har fått visst genomslag när årets julbord planeras. 18 procent svarar att de kommer att minska på köttet i jul medan 79 procent kör på som vanligt.

FAKTA

Måsten på julbordet

Skinkan kommer bara tvåa när det kommer till "måsten" på julbordet. På förstaplats med väldigt nära 100 procent kommer det självklara tillbehöret senapen. Högt upp på listan kommer också köttbullar, sill, bröd/vörtbröd och julgodis.

På frågan om vad man kommer att tillaga själv är det vanligaste svaret Janssons frestelse, följt av köttbullar, revbensspjäll och risgrynsgröt.

Korv, senap och gravad lax plockar de flesta från butikshyllorna.

Källa: Livsmedelsföretagen

TT