C: Viktigare med skydd än standard

INRIKES

Politik. Centern vill satsa en halv miljard per år på att utbilda fler poliser och höja lönen för områdespoliser.

Centerledaren Annie Lööf sänker hellre standarden för flyktingarna än sätter ett tak för antal asylsökande.

– Svåra stunder kräver starka värderingar, sade Lööf i sitt jultal, ett avbrott i föräldraledigheten.

Hon talade om behov av kloka beslut i svåra tider och tycker att hösten har varit deprimerande, särskilt i invandringspolitiken. 

– De har varit en bedrövlig höst. I stort sett alla partier har förändrat sin ståndpunkt på bara några veckor. Vi i Centerpartiet står kvar där alla andra stod förut, vi tror på att förändra systemen snarare än att bygga murar och stänga gränser, säger Lööf efter talet.

Ökat ansvar

Hon anser att flyktingkrisen i Sverige inte bara beror på det stora antal människor som nu kommer, utan också på bristande politiskt ledarskap.

– För Centerpartiet är det viktigare att flyktingar får skydd än att de får samma höga standard som hittills.

Centern vill bland annat höja dagersättningen för flyktingar och lägga ett ökat ansvar på dem själva att hitta en bostad. Partiet vill också att asylsökande ska ges rätt att arbeta från dag ett.

5 000 mer

Det faktum att två Centerstyrda kommuner, Hultsfred och Uppvidinge, häromdagen larmade om att de inte mäktar med i flyktingmottagandet förändrar inte partiledarens syn på saken. Med dagens system är gränsen nästan nådd, vidgår Lööf, systemet är stressat och många kommuner upplever "enorma" påfrestningar. Men lösningen är att fler kommuner tar ansvar än i dag.

Partiet föreslår också två miljarder extra, en halv miljard per år, till i första hand polisen. Det ska ge ytterligare 1 600 poliser och partiet vill, som en första grupp, ge några tusen områdespoliser ett lönepåslag på 5 000 kronor i månaden.

FAKTA

C-förslagen

C vill satsa två miljarder, en halv miljard per år, fram till 2019 på rättsväsendet.

160 miljoner per år ska användas till lönelyft för områdespoliser på 5 000 kronor i månaden.

140 miljoner ska gå till ökade insatser mot internetbedrägerier och stöldligor på landsbygden.

Uppemot 800 miljoner under perioden ska gå till att utbilda totalt 1 600 poliser till.

Partiet vill att fler ska kunna dömas för uppvigling till grova våldsbrott och höja straffen så att den som hetsar till brott, till exempel på sociala medier, ska kunna dömas till fängelse i upp till två år.

Förslagen kommer att finnas med i Centerns ekonomiska vårmotion. 

TT