Österrike inväntar utlämningsbegäran

INRIKES

Terror. Den svenska 17-åriga flicka som greps i Wien på väg till Syrien är inte misstänkt för något brott i Österrike. Åklagaren i Wien inväntar nu en begäran om utlämning från svenska myndigheter.

– Vi väntar på dokument från svenska myndigheter gällande hennes utlämning. Vi tror att svenska myndigheter kommer lämna en sådan begäran, säger Christina Zalzman, talesperson hos domstolen i Wien.

Enligt Christina Ratz, talesperson för åklagaren, står det redan klart att det inte finns misstanke om att hon begått något brott i Österrike. Någon utredning där blir alltså inte aktuell.

– Därför har vi bett domstolen att be svenska myndigheter leda en utredning mot henne, säger Christina Ratz.

Osäkert om utredning

Om flickan får återvända kommer Linköpings kommun få stå för resekostnaden. Socialförvaltningen i staden har tagit beslut om ett omedelbart omhändertagande.

– Det är inte klart än om det blir en polisutredning eller inte, säger Henrik Jansén vid Linköpingspolisen.

Fallet med den 17-åriga flickan från stadsdelen Skäggetorp i Linköping som misstänks ha radikaliserats på sitt rum och gett sig av för att ansluta sig till IS i Syrien är det första i sitt slag i staden.

– Vi har inte haft några skarpa ärenden tidigare som vi känner till. Det här är det första fallet, säger kommunens säkerhetssamordnare Sofia Karlsson.

"Inte förvånad"

Skäggetorp beskrivs som ett område med hög arbetslöshet där många har utländsk bakgrund. För två år sedan slog Nader Ghaemi, då kommunens stadsdelsutvecklare i Skäggetorp, larm om att det fanns personer i området som försökte rekrytera unga till extrema grupper.

Den "fysiska" rekryteringen i området finns i dag inte kvar, enligt Ghaemi. Trots det är han inte förvånad över att en ung person rest från området för att ansluta sig till IS.

– Jag blev inte förvånad med tanke på vad som händer och vilka metoder de använder för att radikalisera de unga målgrupperna. Man använder sociala medier i stället, säger han.

Första gången

Abdirahman Musse, tidigare ordförande och numera engagerad i moskéstiftelsen i Linköping, säger att 17-åringen inte varit aktiv i någon moské i staden.

– För oss är det här nytt, att den här kvinnan har rekryterats till IS och flytt sitt hem. Vi vet inte vad som är bakgrunden och vem som värvat henne.

FAKTA

Svenska terrorresenärer

Hittills har cirka 300 svenska män och kvinnor rest till Syrien och Irak och anslutit sig till terrorgrupper som Islamiska staten (IS).

Cirka 125 av dem befinner sig i regionen just nu och ungefär 120 har återvänt till Sverige.

Runt 40 av svenskarna har dött i strider.

Flera återvändare misstänks för brott.

Myndigheternas oro är att krigstränade och radikaliserade återvändare ska begå terrorbrott i Sverige.

Källa: Säpo

TT

ARTIKELN HANDLAR OM