USA-begäran tecken på IS-utmaning

INRIKES

Terror. USA ber Sverige om hjälp i kampen mot terrororganisationen Islamiska staten (IS).

En expert säger att förfrågan är ett tecken på att IS anses vara en mycket svår motståndare.

Marinette Nyh Radebo, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist (S), säger att USA:s försvarsminister Ashton Carter skickat ett brev till Hultqvist och "en rad andra" försvarsministrar i länder som ingår i koalitionen mot IS.

– Det är en förfrågan om utökat stöd, säger hon till TT.

På frågan om vad USA vill att Sverige ställer upp med hänvisar Nyh Radebo till sekretess. Hon vill inte heller, med samma motivering, berätta om när brevet kom annat än att det var "i närtid".

Förfrågan bereds nu inom både försvars- och utrikesdepartementet, säger Nyh Radebo till Expressen.

Även Norge

Malena Britz, universitetslektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, tycker att förfrågan visar på vilken svår motståndare koalitionen ser i IS.

– Även när de stora länderna ber om hjälp tyder det på att man ser det här som så pass svår utmaning att man faktiskt måste samordna sig ännu mer.

Sverige har också fått en fransk begäran om hjälp mot IS. Den amerikanska förfrågan är separat från den franska, säger Nyh Radebo.

USA ber även Natomedlemmen Norge om stöd. Brevet som Norge mottagit har sänts till flera länder som redan är en del av insatsen och är en uppföljning av FN-resolutionen i november om kampen mot IS, enligt NTB. Norge ombeds bland annat bidra med jaktflyg, specialstyrkor och logistikstöd, uppger Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide för NTB.

Liberalernas (L) Allan Widman, ordförande i riksdagens försvarsutskott, säger att regeringen ännu inte vänt sig till riksdagen om någon amerikansk begäran.

– Utskottet har inte fått någon som helst information om detta, säger han till TT.

Ska informeras

Han säger att regeringen gör klokt i att så snart som möjligt informera landets opposition om liknande förfrågningar.

Nyh Radebo säger att berörda utskott i riksdagen ska informeras i "närtid".

Enligt Malena Britz kan Carters förfrågan komma att bli en utmaning för den svenska regeringen.

– Det ska ju mycket till innan den sätter svenska soldater i ett läge där de kan bli dödade i strid, och sen är man kanske i regeringen, är min gissning, inte helt ense om hur behjälplig man ska vara.

TT