Expert: Riskfritt med MP-protester

INRIKES

Flyktingkrisen. Flera MP-ledamöter röstar emot sin regering om id-kontrollerna. En riskfri protest, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Det kan fungera som en säkerhetsventil.

Miljöpartiet är splittrat. Regeringen och majoriteten i riksdagsgruppen är för id-kontroller på tåg och bussar, men flera riksdagsledamöter kommer att rösta emot lagförslaget.

Att gå emot partilinjen kan annars innebära risk för enskilda ledamöter, som kan förlora inflytande och stå utan nominering nästa val, men det här fallet är annorlunda, menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Att missnöjet är spritt i MP är en orsak, att regeringen har stöd från stora delar av oppositionen en annan.

– Det finns ingen som helst risk att regeringen faller, då är det lättare att vara frondör. Det kan fungera som en säkerhetsventil - id-kontrollfrågan påverkas inte, men miljöpartister kan visa ett moraliskt, symboliskt ställningstagande, säger Jonas Hinnfors.

Regeringspartier har tidigare varit splittrade utan att det nödvändigtvis lett till regeringskris, menar statsvetarprofessorn.

– Man hade två linjer inom socialdemokratin om EU - en gigantisk fråga - men partiledningen visste att man skulle klara omröstningar hela vägen och tillät det. Det är alltid bra att vara enig, men man kan tillåta oenighet i en komplicerad fråga, säger Jonas Hinnfors.

TT