Minska miljöpåverkan med rätt gran

INRIKES

Vardag. Klimatsmart julgran? Ja det går, och skillnaden mellan olika granar är stor. Men hoppa över köttbullar och julskinka om du vill fira en verkligt grön jul.

Den bästa granen är den som aldrig blir fälld. Ur ett miljöperspektiv alltså. Men runt tre miljoner julgranar säljs varje år i Sverige. Har du inte möjlighet att pynta en gran på tomten kan du ändå göra skillnad. Det finns några enkla tumregler att tänka på när du förbereder julen.

Till att börja med: skaffa inte plastgran. Den artificiella granen kan vara en allergikers enda alternativ, men för alla andra är en levande gran bättre.

I en undersökning från 2004 kom plastgranen på tredje plats över miljövänliga alternativ. Trots att man räknade på 10 års användande var en vanlig svensk rödgran bäst. Plastgran placerade sig efter ädelgran.

– Det viktigaste att tänka på är transporten. Det är lastbilstransporten på vägarna som är den stora boven, säger Jonas Rudberg, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

Ändå är julgranarna inte något stort problem i sammanhanget.

– Vill man verkligen göra skillnad ska man tänka på att inte äta så mycket kött. Man behöver ju inte äta sig mätt på skinka utan kan blanda med goda vegetariska rätter. Sen kan man försöka att inte köpa så mycket prylar utan satsa på att ge bort upplevelser istället.

FAKTA

Att tänka på när du köper julgran

Fråga var granen kommer ifrån, en närproducerad gran är mycket bättre för miljön än en som fraktats långt.

Ädelgranar som kungsgran växer långsammare än den vanliga rödgranen och därför används oftare bekämpningsmedel under odlingen. Många kungsgranar importeras från Danmark och har då också transporterats till Sverige.

Återvinn granen. Lämna in den gamla julgranen på en återvinningsstation eller ännu bättre, se efter om det anordnas graninsamling där du bor. Då behöver inte varje gran transporteras till återvinningen för sig.

TT