Blod på kofot graverande

INRIKES

Brott. Blod från kvinnan som hittades död på Hökensås fanns både på en kofot som hittades på den åtalade 51-åringens kontor och på hans sportväska.

Det framkom när rättegången om de dubbla dubbelmorden i Hökensås och Norrahammar fortsatte efter lunch.

51-åringen har själv berättat att han hade väskan med sig till Norrahammar när han begick dubbelmordet där, vilket han har erkänt.

Åklagaren Anders Brokelind hävdar att den åtalade hade med sig väskan även vid besöket på Hökensås, samma dag som branden. Kofoten är, enligt åklagaren, densamma som 51-åringen köpte innan han åkte till Hökensås.

Slående likheter

Förhandlingarna i dag i tingsrätten gäller fritidshusbranden i just Hökensås, då ett par i 70-årsåldern dog.

Misstankarna mot den 51-årige mannen dök upp under utredningen av ett annat liknande fall, senare på våren. Det var den 28 maj som en man och en kvinna, också i 70-årsåldern, hittades döda efter en villabrand i Norrahammar nära Jönköping.

Den 8 juni anhölls 51-åringen, som var kapitalförvaltare och personlig bekant till de båda mördade paren, misstänkt för att ha mördat paret och anlagt branden.

Mannen har erkänt dubbelmordet i Norrahammar. Men det i Hökensås, som gick till på ett snarlikt sätt, förnekar han bestämt.

– Likheterna är slående och bägge dubbelmorden var planerade med ungefär samma tillvägagångssätt, säger åklagaren Anders Brokelind i sin framställan.

Övermannade paret

Han pekade på att paret som dödades på Hökensås låtit 51-åringen placera 800 000 kronor av deras pengar i en utländsk bank och hävdade att 51-åringen själv tillgodogjort sig pengarna. Enligt åklagaren hade paret sannolikt började tvivla på att de skulle få tillbaka sina pengar och att detta djupt oroade 51-åringen. Han ville inte bli avslöjad som ekonomisk fifflare.

– De ska betala sina fakturor och är i akut behov av pengar, säger Anders Brokelind och anförde att paret ville ha tillbaka de pengar de lämnat till 51-åringen för investering eftersom stugan hade renoverats vilket skulle betalas.

Brände ner huset

Åklagaren hävdade vidare att den åtalade mannen övermannade paret i stugan på Hökensås och gjorde dem försvarslösa med hjälp av saker han hade köpt några timmar tidigare - bland annat kofoten, rep och silvertejp. Sedan anlade han en brand med tändvätska han köpt vid samma tillfälle. Paret lämnades kvar i stugan. Man vet inte om de levde eller var döda när branden startade.

Bara ruiner återstod av huset när man upptäckte att det hade brunnit. Varken brandorsak eller dödsorsaker har kunnat fastställas.

– Han lyckades bränna ner huset fullständigt, till skillnad mot vid nästa tillfälle, säger Brokelind och syftar på det senare dubbelmordet i Norrahammar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM