Mordåtalad nekar till ett dubbelmord

INRIKES

Brott. Blod från offren fanns både på en kofot som hittades på den åtalade 51-åringens kontor och på hans sportväska.

Men mannen fortsätter att neka.

Rättegången om de dubbla dubbelmorden utanför Jönköping pågår nu i tingsrätten. Under onsdagen gällde det fritidshusbranden i Hökensås, där ett par i 70-årsåldern dog. Även under torsdagen ska de dödsfallen behandlas.

Den 51-årige mannen har tidigare erkänt ett av dubbelmorden, det i Norrahammar. Men det i Hökensås, som gick till på ett snarlikt sätt, förnekar han bestämt.

– Det finns en alternativ hypotes som inte går att utesluta, säger mannens advokat Leif Silbersky.

Tunga argument

Silbersky framhåller fem, som han anser tunga, argument för att inget brott begåtts när paret dog i samband med att deras fritidshus brann ner.

Han pekar på att varken brand- eller dödsorsak har kunnat fastställas, att man inte har upptäckt spår av misshandel på kropparna, att inget spår av tändvätska har hittats på brandplatsen och att inget föremål har hittats som tyder på användning av våld.

När förhöret med den åtalade inleddes, ifrågasatte han varför han skulle neka till två mord om han vore skyldig till dem, med tanke på att han redan erkänt ett annat "groteskt" brott.

Personlig bekant

Misstankarna mot den 51-årige mannen dök upp under utredningen av ett fall den 28 maj där en man och en kvinna, också i 70-årsåldern, hittades döda efter en villabrand i Norrahammar nära Jönköping.

– Likheterna är slående och bägge dubbelmorden var planerade med ungefär samma tillvägagångssätt, säger åklagaren Anders Brokelind.

Han hävdar att den åtalade mannen övermannade paret i stugan på Hökensås och gjorde dem försvarslösa med hjälp av saker han hade köpt några timmar tidigare, bland annat kofoten på vilken blod hittats, rep och silvertejp. Sedan anlade han en brand med tändvätska han köpt vid samma tillfälle. Paret lämnades kvar i stugan. Man vet inte om de levde eller var döda när branden startade.

TT