Högsta terrornivå fem år efter bomb

INRIKES

Terror. Mitt i julruschen utlöstes självmordsbomben i centrala Stockholm. Att hemmabygget strulade var förmodligen anledningen till att ingen mer än bombmannen dog. Nu har fem år gått och terrorhotnivån är högre än någonsin.

Säpochefen Anders Thornberg var hemma på lördagseftermiddagen den 11 december när telefonen ringde vid 17-tiden.

– Jag var operativ chef då men jag var inte i beredskap. Jag höll på med julförberedelser när jag fick veta från Säkerhetspolisen att man hade ett ärende som man befarade var en självmordsbombare.

Anders Thornberg hade själv varit i stan samma dag och gått i samma kvarter kring Drottninggatan.

– I mitt jobb är man förberedd. Man har tänkt igenom en sådan här händelse och vi har system för hur vi ska arbeta. Men jag blev ändå chockad några sekunder, beskriver han den första reaktionen.

Befarade fler terrorattacker

Den vanliga polisens första uppgift sedan bomben smällt var att se till att inga liv var i direkt fara och att trygga allmän ordning och säkerhet. Den andra uppgiften var att säkra spår.

– Hos oss blev det flera väldigt intensiva dagar där vi jobbade i princip dygnet runt. Vi visste från 9/11, från London och från flera andra ställen att det kan komma en första, en andra och en tredje attack. Vi gjorde allt vad vi kunde för att ta reda på om det skulle komma något mer, säger Anders Thornberg till TT.

När förundersökningen lades ner av åklagare hösten 2014 hade man inte kommit längre än till slutsatsen att självmordsbombaren agerat ensam - i alla fall i Sverige. Men i Skottland hade en person dömts för att ha finansierat terrordådet. En mängd telefonsamtal som terrorbombaren ringt till irakiska Mosul hade inte kunnat utredas vidare eftersom området hamnat under IS-styre. Inget fanns heller som kunde styrka att mannens hustru varit inblandad i någon form av brottslighet.

Men Anders Thornberg upprepar det han sade redan förra hösten: förundersökningen kan tas upp igen om ny information tillkommer.

Lärdomar efter terrorbomben

Säpo följer det som händer internationellt och för varje terrordåd lär man sig mer. Den viktigaste lärdomen från självmordsbomben i Stockholm är hur snabbt ett hot kan dyka upp.

– Då gäller det att vara så förberedd att även om man blir överraskad i en sekund så trycker man på knappen och får i gång maskineriet för att se till att det inte händer något mer, säger Anders Thornberg.

– Vi lärde oss också betydelsen av samverkan med polisen - som vi utvecklar hela tiden och som blir bättre och bättre. Vi lärde oss betydelsen av internationell samverkan.

En annan lärdom var vikten av ett system med bra interna databaser ur vilka man snabbt kan få ut viktig information.

– Vi får in så otroligt mycket tips och underrättelseinformation som måste bearbetas så att man får agerbara underrättelser, det vill säga hotbilder som man kan jobba efter.

Anders Thornberg säger att Säpo varit tydliga med att man inte kan garantera att man hittar alla personer som planerar terrordåd.

– Men vi vidtar hela tiden en mängd åtgärder som vi menar gör skillnad.

FAKTA

Utredarnas klockslag

11.30: Taimour Abdulwahab lämnar familjens lägenhet i Tranås. Han har då ingenting med sig.

Därefter finns en 40 minuter lång lucka då utredarna inte vet vad han gjorde.

12.10: Börjar ensam köra mot Stockholm.

13.45: Fångas på bild av en övervakningskamera vid en bensinmack i Herrbeta utanför Linköping. Hans jacka syns puta ut när han går in på en toalett, kanske för att kontrollera sprängladdningen.

I Stockholmsområdet kör Abdulwahab fel, vilket försenar honom 45 minuter. Hans gps visar att han knappat in Drottninggatan i Norrtälje i stället för Stockholm. Han vänder vid Danderyd norr om Stockholm.

16.15-40: Abdulwahab parkerar på Olof Palmes gata precis invid Drottninggatan. Han tar upp sin dator och mejlar Säpo, TT, sin fru och sin mor.

16.50: Ett samtal kommer in till räddningstjänsten om att en bil står i brand, Abdulwahabs bil.

16.52-56: Abdulwahab går fram och tillbaka tre gånger mellan Bryggargatan och Drottninggatan.

16.56.58 Bomben detonerar på Bryggargatan.

TT