Pristagare köper vin för Nobelpengar

INRIKES

Nobelpriset. Positivt och oväntat, men inte helt överraskande ändå. Så beskriver nobelpristagaren Tomas Lindahl hur det är att få det finaste priset av dem alla. För prispengarna ska han köpa vin.

Trots att han bott i England i många år pratar han fortfarande svenska, försäkrar Tomas Lindahl skämtsamt. På torsdag får han, tillsammans med Paul Modrich och Aziz Sancar, Nobelpriset i kemi för deras upptäckt hur cellen gör för att reparera sitt dna.

– Tidigare trodde man att dna var stabilt, för annars skulle vi förändras för snabbt. Jag och mina medpristagare visade att så är det inte. Vårt dna skadas hela tiden. Det kan vi inte göra något åt, det är den värld vi lever i, men då måste det finnas ett sätt att reparera dna så att vi inte får för många obehagliga mutationer.

Viktigt kunna biologin

TT: Varför är denna kunskap så viktig?

– Det ena är att vi vill förstå den värld vi lever i. Det andra är att om vi vill förstå stora problem, som åldrande och sjukdomar, måste vi kunna biologin bakom. När vi kan biologin är det relativt rakt på sak att utveckla nya läkemedel som kan göra stor nytta. Men vi kan inte göra detta utan kunskap och kunskapen kommer från grundforskningen.

TT: Du gjorde upptäckten när du var verksam i Sverige. Vilken betydelse tror du att priset har för Sverige och svensk forskning?

– Jag hoppas att det är positivt. Att det visar att en ung forskare som blir lämnad ifred med en måttlig summa pengar och resurser har möjlighet att göra något intressant. Man ska satsa på unga forskare och ge dem fria händer ett tag för att visa vad de kan göra.

Tidigare vinprovare

TT: Hur står sig svensk forskning internationellt?

– Den står sig mycket bra, tycker jag. På det hela taget finns ett bra stöd från staten. Frågan är mer om hur det ska administreras och där finns alltid faran att man vill ha snabba resultat, vilket betyder satsning på ganska trivial tillämpad forskning som företag lika gärna kan göra.

TT: Priset innebär ju inte bara ära utan också pengar. Vad ska du göra för dem?

– Jag ska inte gå ut och festa upp allt med detsamma, men jag ska köpa ett par lådor bra vin. Jag dricker mycket vin. När jag bodde i Sverige jobbade jag faktiskt som vinprovare ett tag, men i England är det för mycket konkurrens på det området.

TT