Tio döms i brutalt knarknätverk

INRIKES

Brott. Narkotikanätverket var brett och brutalt och hot, våld och vapen var vardagsmat.

Nu döms nio personer till fängelse, bland dem en av de terrorbrottsmisstänkta i Göteborg.

En bidragande orsak till att ligan kunde avslöjas var när en kvinna råkade trampa på något när hon promenerade i skogen utanför Skövde. Det visade sig vara en nedgrävd kylbag som innehöll en kpist och ammunition.

Detta blev starten på en spaningsinsats, bland annat genom telefonavlyssning och hemlig kameraövervakning, som ledde till att tolv personer så småningom hamnade i tingsrätten där förhandlingarna tog 17 dagar i anspråk. Förundersökningen var 4 000 sidor tjock.

Över 38 kilo amfetamin hade beslagtagits och de grova narkotikabrotten inkluderade också ett kilo kokain och drygt 1,8 kilo ecstasy. Värdet uppskattades till många miljoner kronor. Polisen har efteråt kunnat konstatera att man snart kunde se effekter av tillslagen genom en minskad tillgång av den typen av narkotika på krogar och på gatan.

Domarna på mellan fyra månader och åtta år och sex månader har rubriker som grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, grov utpressning och penningtvättsbrott.

En av de dömda är identisk med den 30-åring som är en av de två som åtalats vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för terrorbrott alternativt folkrättsbrott och mord. Domen i det målet kommer på måndag.

Nu döms han till ett års fängelse för grov utpressning.

En av de tolv åtalade dömdes till böter. Två friades helt.

TT