Tusentals julkort kommer aldrig fram

INRIKES

Jul. Många planerar att skicka julkort, även i år. Men var noggrann när du postar dem - varje år försvinner nämligen minst 50 000 på vägen.

– Om man tittar på de julkort som aldrig kommer fram så handlar det om 40-50 000 stycken, säger Helene Rosang, chef på enheten för saknade brev på Post- och telestyrelsen (PTS).

Personalen där arkiverar varje år alla de brev som av någon anledning inte når fram till rätt mottagare.

– Den vanligaste anledningen är att man inte har rätt adress. Ibland har den sökta personen flyttat. Plus att folk sällan har avsändare på breven till skillnad från förr.

Sannolikt är mörkertalet dessutom stort. PTS tar bara emot julkort som ligger i kuvert. Alla julkort utan kuvert som inte kan levereras stannar hos postoperatörerna ett tag, innan de förstörs.

Antalet fysiska julkort som skickas sjunker varje år - men från höga nivåer. Förra året skickades 24,3 miljoner julkort. Hur det blir i år går inte att veta säkert.

– Men 23 miljoner i år borde väl vara en gissning, säger Maria Ibsén på Postnords pressavdelning.

Julen handlar som bekant om att ge - men trots det verkar de flesta vara inställda på att få. Enligt Postnord säger 78 procent av svenskarna att de vill ha julhälsningar i postlådan, men bara 68 procent planerar att skicka en.

FAKTA

Tänk på detta när du postar

Skriv alltid fullständig adress till mottagaren. Adressen ska innehålla för- och efternamn, gatunamn och nummer, postnummer och ort.

Ha rätt porto. Kontrollera vikten på brevet och se till så att du har tillräckligt med frimärken.

Ha alltid avsändare. Om du skriver en fullständig avsändaradress så kan brevet skickas tillbaka till dig om det inte går att dela ut.

Tänk också på att kontrollera att personen du ska skicka till inte har flyttat eller bytt namn.

Källa: Post- och telestyrelsen (PTS)

TT