Gnistrande juveler och vackra kläder

INRIKES

Nobel. När Nobelpristagarna ska firas sparas inte på festlig prakt. Gästerna själva vet att ta vara på tillfället i mörkaste december, och drar på med allt de har av juveler och glitter.

Visst är det en glittrande fest! Diademen gnistrade, pristagarna lyste och de övriga gästerna såg också rätt strålande ut. Trots riviga vindar, som hotade både frisyr och kläder inför insläppet, så glimmade guld och ädelstenar i både håruppsättningar och skjortärmar.

Det var också många som ville föreviga sitt deltagande i festernas fest - trots mobilförbudet åkte kamerorna upp för en selfie mitt i Blå hallen.

Det tog en stund att förse alla de runt 1 300 gästerna med mat och dryck, trots att 240 servitörer skyndade i trapporna.

Modernt och smakrikt på tallrikarna

Menyn ansvarade kockarna Sayan Isaksson och Daniel Roos för.

– Förrätten är väldigt modern, växterna är alger eller sjögräs från havet, säger Malin Broman, kock och matskribent.

Hon tycker att menyn verkar mycket välkomponerad: lätt, smakrik och estetisk. Dessutom har den svensk touch och lite oväntade råvaror.

– Gödkalven är stekt i svamp, det gör den nog rent otroligt saftig och mör. Den håller nog värmen bra då också, det är viktigt, för det är en hel del logistiska problem att servera så många, säger hon.

TT:s utsända Erika Nekham kunde bara hålla med. Kalven var underbar, och gästerna njöt.

De bjöds också på underhållning under middagen, bland annat av The Gustaf Sjökvist Chamber Choir. Dessutom sångerskan Anna Ternheim, vars framträdande inleddes med spel på såg. Kanske inte helt väntat på en Nobelbankett.

Vårblommor från San Remo

Blommorna vid Nobelfestligheterna kom som vanligt från San Remo, där Alfred Nobel avled den 10 december 1896. Handelskammaren i provinsen Imperia, där San Remo ligger, och staden San Remo skickar varje år blommorna till festen.

Vid borden i Stadshuset gick bordsdekorationerna i vårliga, pastelliga färger - nästan lite tårtliknade blomsteruppsättningar i rosa, ljusgult och vårgrönt.

Gästerna såg också ut som blommor - i alla fall alla damerna i fantastiska färger. Drottning Silvia hade valt en sprakande röd klänning, medan kronprinsessan Victoria bar en lila med en capeliknande topp i genomskinligt siden. Prinsessan Madeleine hade en grå klänning med kristallbroderier. Prinsessan Sophia hade en mörk klänning med genombruten spets upptill.

Men inte bara kungligheterna hade klätt sig vackra. Flera japanskor hade traditionella kimonoliknande klänningar, och även andra hade dragit på folkdräkten.

FAKTA

Årets pristagare

Fysik

Takaaki Kajita

Arthur McDonald

Kemi

Tomas Lindahl

Paul Modrich

Aziz Sancar

Fysiologi eller medicin

William C. Campbell

Satoshi Omura

Tu Youyou

Ekonomi

Angus Deaton

Litteratur

Svetlana Aleksijevitj

Fredspriset

Tunisiens nationella dialogkvartett

TT