Forskare: Olycka ger inte tidig död

INRIKES

Hälsa. Forskarna i en stor tioårig studie på en miljon kvinnor hävdar att många tidigare undersökningar har blandat ihop orsak och verkan:

Visst är sjuka människor olyckliga, men du dör inte en tidigare död av vara olycklig.

– Sjukdom gör dig olycklig, men olyckan i sig själv gör dig inte sjuk, säger Bette Liu, doktor vid University of New South Wales i Australien och en av forskarna, till BBC.

Forskarna har ägnat tio år åt undersökningen One Million Women, där just en miljon kvinnor ingår och som publicerats i tidskriften The Lancet.

Är "irrelevant"

Tidigare studier har pekat på ett samband mellan känslan av olycka och hur gammal personen kommer bli. Bland teorierna finns att olycka ger förändrade nivåer av stresshormon eller ändrat immunsystem, vilket leder till döden.

Nu anser dock forskarna i den nya undersökningen - där kvinnorna bland annat regelbundet fått ranka sin hälsa samt känslor av stress och lycka eller olycka - att tidigare rapporter blandat ihop orsak och verkan: du blir olycklig av att vara sjuk, men det är sjukdomen och inte olyckan som tar livet av dig. Resultaten står sig även när hänsyn tagits till andra faktorer som hälsa och eller livsstil, exempelvis rökning.

Professor Richard Peto vid universitetet i Oxford, säger att bara risken att dö i förtid fördubblas bland dem som röker ibland, att regelbunden rökning tredubblar risken - men att känsla av lycka eller olycka är "irrelevant".

Seglivad uppfattning

Visserligen ger olyckans möjliga följdeffekter, som alkoholmissbruk eller onyttigt intag av mat, högre risker men olycka som isolerad faktor påverkar inte.

Samtidigt tror Peto att de tidigare uppfattningarna, som han kallar myter, kommer att vara seglivade.

– Det är inte sant, men det passar människor att tro det.

En brasklapp finns dock bland One Million Women-forskarna. Ytterligare forskning behövs för att klargöra hälsoeffekterna av olycka under vissa kritiska perioder i livet, som exempelvis barndomen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM