EU-gemensam gränsstyrka på förslag

INRIKES

Flyktingkrisen. EU-kommissionen överväger ett förslag om en gemensam styrka som kan skickas ut för att bevaka unionens yttre gränser, även om ett land inte ber om stöd. Sverige är emot.

– Det får diskuteras när det finns konkreta förslag, säger utrikesminister Margot Wallström (S) som förbereder Sveriges linje inför EU-toppmötet i Bryssel nästa vecka.

EU-kommissionen väntas just före toppmötet, enligt både Financial Times och Wall Street Journal, föreslå att unionen ska sätta upp en gemensam gränsstyrka om flera tusen man, med den utrustning som kan behövas. Den ska bistå medlemsländernas egen gränspolis men ska också kunna skickas ut till medlemsländer som inte vill ha någon hjälp med gränsbevakningen, i strid mot ett medlemslands vilja med andra ord.

Regeringen vill ha mer kontroll av EU:s yttre gränser, men hävdar att gränskontroll ytterst är en nationell fråga, det ansvaret kan inte lämnas över till EU.

Wallström räknar med att migrationsfrågan ska dominera EU-toppmötet. En viktig sak för Sverige är att EU ska ta på sig att fördela om en del av de asylsökande som kommit till Sverige.

– Vi kräver att vi ska vara en del i omfördelningsmekanismen och att det ska finnas en solidaritet mellan EU-länderna, särskilt när det gäller ensamkommande barn, som är en jättestor utmaning för Sverige, säger Wallström.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM