Gott om räka - stor ökning av fisket

INRIKES

Fiske. Det finns gott om räkor i Västerhavet, och fisket kan öka kraftigt nästa år.

Mängden räka som får fiskas i Skagerrak och Kattegatt höjs med hela 60 procent.

– Räkornas bestånd varierar enormt från år till år, säger Bengt Kåmark, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, till Strömstads Tidning.

Den årliga överenskommelsen för fisket mellan EU och Norge för fisket nästa år är nu klar. Havsforskningsrådet ICES föreslog en ännu större ökning, 97 procent av räkfisket, men EU och Norge ville inte gå så långt.'

Även fisket efter flera andra arter tillåts öka. Till exempel kan fisket efter torsk, kolja och rödspätta tillåtas öka i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön.

Världsnaturfonden (WWF) uppmanade redan i fjol och även tidigare i år konsumenter att inte köpa räkor från Västerhavet, eftersom fisket ansetts vara för omfattande och dåligt kontrollerat.

– Att beståndet verkar ha ökat och att det ser bärkraftigt ut, det är ju positivt. Sen gäller det att få till förvaltningen av det svenska fisket, säger Inger Melander, sakkunnig vid WWF, till TT.

Hon säger att det även är positivt att det svenska räkfisket nu har blivit MSC-certifierat. Sedan den miljöcertifieringen i höstas har den så kallade västkusträkan fått grönt ljus i WWF:s konsumentguide.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM