Rädda julen med ett nålstick

INRIKES

Hälsa. Lagom till luciafirandet är den igång, säsongens influensaepidemi. Men du kan säkra julhelgen med en tur förbi vårdcentralen.

De första influensafallen rapporterades i mitten av november. Nu, i luciatid, konstaterar Folkhälsomyndigheten att den inhemska smittspridningen har ökat till epidemi. Därför kan det vara klokt att avsätta en timme i julruschen till att låta vaccinera sig.

– Det tar två veckor innan vaccinet ger fullgott skydd mot influensa. Om man vaccinerar sig nu är det stor sannolikhet att man klarar julen, säger mikrobiolog Mia Brytting vid Folkhälsomyndigheten.

Rådet gäller framför allt de mest sårbara - äldre personer, gravida och personer med vissa kroniska sjukdomar. Hittills har 36 procent i åldersgruppen 65 år eller äldre vaccinerat sig, men bland de yngre riskgrupperna är det inte många som har tagit sprutan, enligt statistik från elva landsting.

Till skillnad mot i fjol träffar vaccinet rätt. Det skyddar mot just de tre varianter av influensa son nu cirkulerar. Och experterna bedömer att epidemin ökar fram till jul, för att sedan mattas av.

– Det beror på att skolorna tar lov och många har semester. Efter nyår tar influensan fart igen och troligtvis får vi en topp i slutet av januari-början av februari, säger Mia Brytting.

FAKTA

Riskgrupper

Vid influensa är det vanligt att plötsligt få hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont, hosta och röda ömmande ögon.

Dessa bör vaccinera sig mot säsongsinfluensan:

Alla personer som är 65 år eller äldre.

Av alla yngre än 65 uppskattas drygt tio procent tillhöra någon av de andra riskgrupperna:

Gravida i andra eller tredje trimestern.

Personer med vissa kroniska sjukdomar, till exempel svår astma, diabetes, hjärt-lungsjuka, neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.

Personer med mycket kraftig övervikt.

Källa: Sjukvårdsupplysningen

TT