Poliskritik efter fel om dödsskott

INRIKES

Brott. Två poliser kritiseras för sina felaktiga besked till medierna i samband med att en 41-årig man sköts till döds av polisen i juni i fjol.

Mannen blev skjuten en natt i Ale kommun norr om Göteborg och avled på platsen. Trots det uppgav polisen i sin information till pressen att mannen var allvarligt skadad och hade flugits med ambulanshelikopter till sjukhus. Först efter nästan ett halvt dygn gick polisen ut med information om att han hade dött på platsen.

En syster till 41-åringen anmälde polismyndigheten i Västra Götaland till justitieombudsmannen (JO). I sitt yttrande till JO svarade polismyndigheten bland annat att en polis missuppfattat information som han fått. De felaktiga uppgifterna lämnades sedan över till den polis som tog över efter honom.

JO riktar nu kritik mot de två poliser som skötte informationen till medierna eftersom de med hänsyn till de känsliga uppgifterna borde ha satt sig in i ärendet bättre.

Riksenheten för polismål har tidigare slagit fast att den polis som sköt 41-åringen inte begick något brott utan agerade i nödvärn.

TT