Man gripen i Spanien i Vilks-fallet

INRIKES

Brott. En man som varit misstänkt för mordplaner på Lars Vilks har gripits i Spanien. Han tillhörde kretsen kring amerikanskan "Jihad Jane" och är efterlyst av USA.

Mannen är 50 år och har såväl irländsk som algerisk nationalitet. Han är i USA misstänkt för att ha ingått i en terroristcell, kopplad till al-Qaida, som rekryterat och radikaliserat muslimer samt finansierat och planerat terrorattacker, skriver den spanska upplagan av The Local.

I juli 2011 utfärdade USA en internationell arrestorder efter mannen. Han greps i Irland förra året, men USA fick avslag på två utlämningskrav och mannen släpptes.

Fick tips

I veckan fick polisen i Barcelona ett telefontips om att mannen fanns på ett hotell i turistkvarteren. Sedan han flyttat runt mellan flera hotell grep den katalanska polisen, Mossos d'Esquadra, honom på torsdagen, bekräftar katalanska myndigheter. Han hade rest till Spanien med irländskt pass.

Mannen fördes till Madrid där han ställdes inför jourhavande domare i Audencia Nacional, Spaniens högsta brottmålsdomstol, på fredagen. Han motsätter sig utlämning till USA. Hans försvarare argumenterar att en irländsk domstol redan har provat anklagelserna och inte funnit skäl till utlämning.

Domstolen beslutade om häktning och nu har USA 40 dagar på sig att presentera dokumentation som stärker utlämningskravet, rapporterar tidningen La Vanguardia.

Hotas av 45 år

USA anklagar mannen för att i maskopi med Colleen LaRose, även kallad Jihad Jane, och andra ha försökt bygga upp en terrorcell i Europa. Han riskerar ett fängelsestraff på uppåt 45 år.

50-åringen har beskrivits som huvudmisstänkt i en irländsk utredning av planer på att mörda den svenske konstnären Lars Vilks, som sedan 2007 levt under hot på grund av sina teckningar av Muhammed som rondellhund.

FAKTA

Hoten mot Lars Vilks

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks där Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester.

i oktober 2009, greps amerikanskan Colleen LaRose, "JIhad Jane", i USA för planer på att mörda Vilks. Hon dömdes i fjol till tio års fängelse.

Våren 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks. En av dem var amerikanska Jamie Paulin Ramirez, även känd som "Jihad Jamie". Hon utlämnades till USA och dömdes fjol till åtta års fängelse.

I maj 2010 utsattes Vilks hem nära Höganäs för ett brandattentat. Två unga män dömdes i hovrätten till fängelse i två respektive tre år.

På hösten 2011 greps tre män i Göteborg. De åtalades för att ha förberett ett mord på Vilks, men friades i tingsrätt och hovrätt.

I februari 2015 deltog Vilks i ett möte i Köpenhamn när Omar Abdel Hamid El-Hussein sköt ihjäl en person. Några timmar senare mördade han en judisk man utanför en synagoga. Fem poliser skadades i attackerna. El-Hussein sköts senare till döds av polisen utanför sin bostad.

TT