Misstänkta terrorister döms

INRIKES

Brott. Terrorbrott eller inte?

På måndagsförmiddagen får vi klarhet i vilken slutsats tingsrättens ledamöter i Göteborg dragit i det extraordinära mål som handlar om huruvida två män medverkat till att mörda i Syrien i syfte att skrämma andra.

Fyra gånger har ledamöterna fått se filmsekvenser när två män i Syrien får sina huvuden avskurna. Några i salen har beskrivit scenerna som något av det hemskaste de sett. Andra orkade helt enkelt inte se bilderna utan valde att titta ner i bordet eller golvet.

De två männen, en 30- och en 32-åring, är åtalade misstänkta för terroristbrott alternativt folkrättsbrott och mord, och chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström anser det styrkt att filmerna visar att de två göteborgarna har varit med när morden begicks och att de tillhört en terrorklassad organisation.

Knepig juridik

TT: Hur viktig är just terroristklassningen för dig?

– För mig är det viktigt att de fälls till ansvar för så här får man inte bete sig, oavsett hur det rubriceras, och att det blir påföljder som är i paritet med vad de har gjort. Det är förskräckligt det vi har sett på filmerna.

– Det ska bli spännande att se hur domstolen resonerar. Jag har förstahandsyrkat på terroristbrott och tycker väl att jag har fog för det, men det här är inte enkelt, det är väldigt knepig juridik.

Avsikten med att döda och filma offren var, enligt åklagaren, att injaga allvarlig fruktan hos andra och hon yrkade i sin plädering på att båda männen ska dömas till livstids fängelse.

Hjärnskada

Men frågan är om det går att dra några säkra slutsatser av det visade materialet, som hittades på ett USB-minne hemma hos 30-åringen. Försvaret tycker inte det och ser fram emot att se hur tingsrätten kommer att värdera bevisningen.

– Åklagaren vill ju helst att det här ska bli ett terroristbrott men vi försvarare menar att de rekvisiten inte är uppfyllda, säger advokat Lars Salkola, som företräder 32-åringen.

Hans klient är rullstolsburen och lider av en hjärnskada och det går inte att kommunicera med honom.

– Varken åklagaren eller jag är läkare så vi är förhindrade att bedöma hur sjuk han egentligen är. Vi får förlita oss på den utredning som är gjord.

– Det ska bli intressant, säger Lars Salkola, att se om han blir dömd och i så fall hur de resonerar kring hans allvarliga hjärnskada i påföljdsdelen.

Oro i samhället

Den andre tilltalades advokat, Mia Sandros, poängterar vikten av att tingsrätten inte får låta sig påverkas av oron i samhället när det gäller terrorism och terrordåd.

– Det är svårt att avgöra hur stor risken är att tingsrätten påverkas. Det måste göras en riktig bevisvärdering och jag har ingen anledning att tro att de inte ska göra det, men det är ändå viktigt att påminna om det när det ser ut som det gör, säger Mia Sandros.

Båda tilltalade förnekar brott.

TT