Om gud, vetenskap - och sina vänner

INRIKES

Vetenskap. Ateisternas främsta apostel, biologen Richard Dawkins, har precis summerat sitt liv. Resultatet blev "Kampen mot illusionerna", den andra delen av hans självbiografi som nu kommer på svenska.

– Vi ska alla dö och det gör oss till de lyckligt lottade. De flesta människor kommer inte att dö - eftersom de aldrig ens har fötts.

Den brittiske författaren och zoologen Richard Dawkins tvekar inte på frågan vad han anser om det faktum att han - precis som alla andra - ska dö.

Frågan är naturlig. Han är 74 år gammal och den andra delen av hans självbiografi, Kampen mot illusionerna, där han summerar sitt liv som vetenskapsman, författare och professor på anrika Oxford University, har precis kommit ut på svenska.

Men framför allt: Genom sina böcker och dokumentärer har Richard Dawkins gjort sig känd som en lika högljudd som skoningslös kritiker mot allt vad religion och tro på högre makter heter.

– Jag är inte rädd för att vara död, eftersom det är samma sak som att inte vara född. Om det finns något skrämmande med döden så är det evigheten, eftersom evigheten i sig är skrämmande. Så därför föredrar jag att tillbringa den i ett tillstånd som påminner om att vara kraftigt nedsövd, och det är precis så det kommer att bli.

Krossad religion

I Sverige är Dawkins kanske mest känd för "Illusionen om Gud" (2006), där han går hårt åt alla som säger sig vara troende. Med hjälp av både vetenskap och humor pulveriserar han de stora världsreligionerna, även som sociala rörelser och moraliska förebilder.

Men som den sanna vetenskapsman han är, tvekar han inte att ändra sig - om det skulle visa sig att han har fel.

– Visa mig vetenskapliga bevis för att gud existerar och jag blir religiös imorgon.

TT: Ser du den senaste tidens terrordåd som ett uttryck för islam, eller bara som renodlad terror?

– Religionen har uppenbarligen en hel del med saken att göra. Dessa terrorister motiverar ju mycket av det de gör genom att citera från koranen. På så sätt är de nog mer rättrogna än vad majoriteten av världens muslimer är.

Alltid i hetluften

Richard Dawkins har även hamnat i hetluften för en rad kontroversiella uttalanden, inte sällan med udden riktad mot just islam och den muslimska världen. Som när han konstaterade att e t t av de 38 college som Cambridge University består av, Trinity College, har fler Nobelpristagare än alla muslimska länder tillsammans.

Richard Dawkins ler när han blir påmind om saken.

– Från början jämförde jag faktiskt med andelen av alla Nobelpristagare som har judiskt påbrå, vilket är runt 25 procent. Men då blev det två religioner mot varandra, så jag ändrade till Trinity College i stället.

Att det skulle ha med resurser att göra, att många muslimska länder är fattiga, håller han inte med om.

– Har inte Saudiarabien resurser? De spenderar mängder med pengar, men inte på vetenskap.

Vetenskapen räcker - inte

Poängen, säger han, något som också är andemeningen i många av hans böcker, är att religionen inte behövs; vare sig för att förstå eller uppskatta naturen och den värld vi lever i - oavsett om det handlar om en blommas färger eller universums födelse.

– Science is enough, säger han självsäkert.

I "Kampen mot illusionerna", däremot, räcker inte vetenskapen till, uppenbarligen. Vetenskapen finns där, men i likhet med många andra självbiografier innehåller den även en räcka med anekdoter från författarens liv och dennes (alltid storslagna) umgänge.

TT