Se upp för id-kapare under jul

INRIKES

Brott. Varje år drabbas tiotusentals svenskar av id-kapningar och kring jul är risken extra stor när familjer reser bort. I en undersökning från Novus säger sig varannan tillfrågad vara orolig för att identiteten ska kapas.

Att bedragare stjäl identiteter har ökat kraftigt i Sverige och varje år omsätter id-kapningar 3,7 miljarder kronor, enligt kreditupplysningsföretaget UC. Nu i juletider är risken att drabbas särskilt stor.

– Om man reser bort över jul kan någon stjäla ens post. Stoppa därför din post om du är bortrest för att inte bedragare ska kunna läsa dina personuppgifter, säger Dick Malmlund, säkerhetsrådgivare åt Svensk Adressändring.

En av de vanligaste kapningarna är när bedragarna ändrar den drabbades adress via dennes personnummer.

– Om de flyttar den, vilket de kan, har de möjlighet att få varor som de har beställt till en annan adress utan att du vet om det. För vissa tar det aldrig slut och de tvingas spärra sina personnummer, en enormt jobbig tillvaro, säger han.

För att skydda sig bör man bland annat säkra sin adress så att den inte kan ändras utan innehavarens vetskap och aldrig berätta om resor på sociala medier, säger Dick Malmlund.

FAKTA

Så skyddar du dig

Säkra din adress. "I samband med att du flyttar och adressändrar kan man säkra adressen och få ett sms om någon försöker flytta den".

Berätta aldrig på sociala medier att du är bortrest. "Sociala medier är drömplatsen för bedragare, och kan vara förödande för dig som berättar att du ska resa bort".

Ha aldrig id-kort och kontokort tillsammans med din smartphone. "De nya fodralen där man har allt tillsammans är ren katastrof".

Lagra post. "Om du reser bort över jul och har en extern brevlåda kan personer stjäla din post och få personuppgifter, stoppa därför posten".

Källa: Dick Malmlund, säkerhetsrådgivare åt Svensk Adressändring.

TT