Regeringen kritiseras för Västsahara

INRIKES

Politik. Utrikesminister Margot Wallström vill ha EU-nämndens stöd för att överklaga en dom som var en framgång för det ockuperade Västsahara.

Nu får hon och regeringen kritik från såväl Vänsterpartiet som Liberalerna.

Västsahara är sedan mitten av 1970-talet ockuperat av Marocko. Tidigare i veckan kom EU-domstolen med en dom som upphäver Marockos avtal om exportmöjligheter av jordbruks- och fiskeprodukter till EU. Enligt domstolen är det bara Västsaharas befolkning som har rätt att besluta om landets naturresurser, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har partibeslut på att erkänna det ockuperade Västsahara, men nu har Margot Wallström bett EU-nämndens ledamöter om stöd för att överklaga domen. Det kritiseras av såväl V som L.

– Jag tycker att det är viktigt att vi inte ska riva upp denna dom, den är folkrättsligt riktig och principiellt viktig för det västsahariska folket, säger Birgitta Ohlsson, L:s utrikespolitiska talesperson, till Ekot.

I ett skriftigt uttalande säger Wallström bland annat att Sverige inte förändrat sin Västsaharapolitik. Hon säger vidare att det pågår en beredning om EU ska överklaga domen. Det formella beslutet väntas tas på måndagen.

"Från svenskt håll skulle vi se ett värde i det tyngre prejudikat en dom i högre instans skulle innebära. Frågan är av folkrättslig vikt".

TT