Löfven oroas inte av lågt förtroende

INRIKES

Politik. Statsminister Stefan Löfven (S) har svårt att se att regeringen kunde ha hanterat flyktingkrisen snabbare än vad som gjordes. Och han oroas inte av låga förtroendesiffror.

– Det har varit en tuff period, vi har tagit ansvar under en tuff tid. Men jag hänger inte upp mig på opinionssiffror, vi har en kompassriktning och den är ännu mer rätt nu när många människor har kommit hit, säger statsministern i en intervju med TT.

TT: Förtroendesiffrorna har inget att göra med hur du agerar?

– Alla skulle vilja ha bra siffror, men jag tänker inte låta mig störas av det.

En stark sol får julkulorna att gnistra i rummet intill Löfvens arbetsrum i Rosenbad. Julfrid? Nja, den kan vara bedräglig i så fall, de senaste åren har visat att allt kan hända, när som helst, i svensk politik.

Var utdömd

Men statsministern säger att han är hoppfull inför 2016.

– Eftersom vår politik var så utdömd så borde någonting rimligen ha hänt, om de som pratade negativt om den hade haft rätt. Men vi har en tillväxttakt på 3,9 procent på årsbasis, bara tre i EU har bättre. Vi har en hög investeringstakt, om nu alla skulle vara så rädda, så hade vi rimligen inte sett ökningar i investeringar eller sysselsättning, säger Löfven.

Han hävdar att regeringen tagit ansvar i en svår tid och lyckats leverera. Han radar upp breda politiska överenskommelser: om vapenexporten, terrorism, betygen, försvaret, militära insatser i Irak, och asylpolitiken. Men hittills har det inte gett utdelning i opinionssiffror och förtroende hos väljarna.

Få kunde förutse

Han anser inte att regeringen har varit senfärdig i att hantera höstens kraftiga ökning av antalet asylsökande.

– När man ser den här dramatiska uppgången under hösten, det var nog få som kunde förutse den. Vi har vidtagit de åtgärder som vi ska vidta, säger Löfven.

Nu är antalet asylsökande under 4 000 per vecka.

Det är betydligt färre än de 10 000 som kom då regeringen den 24 november tvärbromsade och lade sig på EU:s lägstanivå i flyktingpolitiken. Efter nyår vill regeringen också införa id-kontroller på tåg och bussar på väg till Sverige. Men om dessa åtgärder räcker för att komma ner till de 1 000-2 000 i veckan, som migrationsminister Morgan Johansson talat om, är oklart.

– Det är lite svårt att säga för vi vet ännu inte var nedgången kommer att sluta. Men vår bedömning är att vi kommer att hamna ytterligare lite lägre.

Släpper inte

Löfven vill inte ge upp vallöftet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020.

– Eftersom vi ser att det går bra nu ser jag alla möjligheter att behålla det, men det kommer att krävas ytterligare insatser. Men vi har ett annat läge i och med att det har kommit så många människor till Sverige, det vore dumt att påstå något annat.

Flera av regeringens arbetsmarknadsåtgärder har svårt att lyfta. Som utbildningskontrakt och traineejobb - flaggskeppen under valrörelsen.

– Det är klart att vi gärna hade sett att det hade växlats upp snabbare, men vi ska inte dra ner på ambitionerna för de åtgärderna, säger Löfven.

FAKTA

Stefan Löfven om ...

... huruvida han vill återkomma med det ratade förslaget om att kunna stänga Öresundsbron: "I så fall får det bli en diskussion i Sveriges riksdag."

... att vice statsminister Åsa Romson kallar beslut om flyktingpolitiken "fruktansvärt" och Gustav Fridolin kallar det "skit": "Det får stå för dem, regeringen har fattat beslut och det är det som gäller."

... att Miljöpartiet i regeringen varit med och fattat beslut om skärpt flyktingpolitik: "Där har de visat stark regeringsduglighet."

... samtal med oppositionen: "Det bådar gott för framtiden. Jag tror ändå att det finns en mognad för den typ av politik som jag har förespråkat sedan ett år före valet. Vi måste sträcka ut händerna över blockgränserna."

TT