Pressade migrationstjänstemän i gråt

INRIKES

Flyktingkrisen. Medarbetare gråter på väg till och från jobbet - och nu underkänns Migrationsverket i Norrköping av Arbetsmiljöverket.

Huvudskyddsombudet välkomnar beslutet men säger att situationen är ansträngd.

Underkännandet kommer efter ett besök vid Migrationsverkets asylprövning i Norrköping förra veckan. "Vid inspektion framkom att det finns arbetstagare som i dagsläget gråter när de går till och från jobbet", skriver Arbetsmiljöverket i sitt inspektionsmeddelande.

Migrationsverket instrueras att gå till botten med den psykosociala arbetsmiljön och anlita hjälp utifrån för att undvika att personalen bränner ut sig.

"Väldigt illa"

– Det är naturligtvis väldigt illa att personalen är så pressad och det behöver vi ta på största allvar, säger Migrationsverkets presskommunikatör Sophia Öhvall Lindberg men vill i övrigt inte kommentera kritiken innan den analyserats.

TT: I vilken mån är det lika illa eller värre på andra platser?

– Vi har en tuff belastning i hela vår verksamhet. Uppgången under hösten är en extraordinär situation.

Problemen började redan i somras och eskalerade okontrollerat från september när inflödet av asylsökande flerdubblades.

– Jag förstår att arbetsgivaren till viss mån blev tagen på sängen men önskar att man haft bättre rutiner, säger huvudskyddsombud Anna-Lena Hansson.

I hennes krav på föreläggande från Arbetsmiljöverket berättar hon om en delvis havererad verksamhet med arbetspass på upp till 22 timmar, uppsägningar och kaos, till exempel när asylsökande bussades mellan enheter.

Inflödet minskat

– För ett par veckor sedan lättade det akuta trycket, men fortfarande har vi stora balanser av ärenden.

Nu tyngs personalen av den nyinförda schemaläggningen, ibland i skift, och svår brist på arbetsplatser efter alla nyanställningar, menar Hansson.

– Folk sitter två och två på varandra i korridorer och lunchrum.

– Det här är en situation med en stor uppgång i antalet asylsökande, vilket kommer att ha konsekvenser för lång tid framöver. Det handlar om att titta på hur detta blir hållbart och det gör vi nu, säger presskommunikatör Öhvall Lindberg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM