Mordrättegång bakom stängda dörrar

INRIKES

Brott. Intresset var mycket stort för rättegången mot den 19-åring som dödade en kvinna i motionsspåret i Upplands Väsby i somras. Men efter överläggning beslutade rätten att den ska hållas bakom stängda dörrar.

Journalister och andra stod på kö till de 25 platserna i sal 1 i Attunda tingsrätt när rättegången mot 19-åringen - åtalad för mord, försök till grov våldtäkt och brott mot griftefrid - skulle starta klockan nio på morgonen.

När dörrarna väl öppnades visade det sig att många inte fick plats

Efter en kort inledning tvingades samtliga lämna salen då rätten skulle överlägga om huruvida resten av rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar eller inte. Vid tiotiden kom beskedet: hela rättegången kommer ske bakom stängda dörrar med hänvisning till den åtalades låga ålder. Enligt en reporter som var på plats i rättssalen argumenterade åklagaren för öppna dörrar med hänvisning till de allvarliga brotten.

Bråkat med närstående

Den åtalade 19-åringen har erkänt att han helt slumpmässigt valde ut kvinnan som kom springande och att han dödade henne.

I ett av förhören frågar förhörsledaren:

– Den här impulsen som du berättar om, som du fick när du såg henne. Vad var det för impuls? Vad tänkte du då när du såg henne första gången?

– Döda, svarar den åtalade.

Han hade bråkat med en närstående och säger i polisförhör att han brukar bli lugnare av att gå och att det var därför han befann sig vid motionsspåret.

Kan dömas till fängelse

Förutom mord är mannen också åtalad för försök till grov våldtäkt och för brott mot griftefrid för det han utsatte kroppen för efter det att han dödat 21-åringen.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning och att han därför kan dömas till fängelse. Däremot framgår det av förundersökningen att han inte mått bra.

Två dagar plus en halv reservdag är inplanerade för rättegången.

FAKTA

Mord kontra dråp

Den som berövar någon annan livet kan dömas för mord till fängelse på 10-18 år eller livstid om omständigheterna är särskilt försvårande. Personer under 21 år döms inte till livstids fängelse.

I de fall dödandet med hänsyn till omständigheterna ses som mindre grovt kan rätten istället döma för dråp med en strafftid på 6-10 års fängelse.

I det aktuella fallet, när den åtalade är under 21 år, kommer ett eventuellt fängelsestraff att justeras ner med hänsyn till den åtalades ålder.

TT