Krav på Sverige efter dom mot torped

INRIKES

Brott. Efter domen mot den torped som sköt en uzbekisk imam i Strömsund 2012 borde Sverige kräva en särskild människorättsutredare i FN som granskar Uzbekistan, anser Human Rights Watch.

Diktaturen förlorade, konstaterar imamens son.

– Uzbekistan är i nivå med Nordkorea och de allra värsta länderna på människorättsområdet, säger Steve Swerdlow, Centralasienutredare vid Human Rights Watch. Nu borde Sverige kräva en särskild utredare vid FN:s människorättsråd som tar sig an all tortyr, den religiösa förföljelsen och alla de tusentals politiska fångarna i Uzbekistan, anser människorättsorganisationen.

– Sverige borde också utreda säkerheten för de uzbeker som bor i landet. Förföljelserna av uzbeker i exil upphör inte i och med denna dom, säger Swerdlow.

Östersunds tingsrätt dömde på tisdagen den 37-årige uzbekiske torpeden till 18 års fängelse för mordförsöket på den berömde regimkritikern och flyktingen Obid Nazarov i jämtländska Strömsund 2012. Rätten anser att han agerat på uppdrag av någon i Ryssland och skriver att omständigheterna "skulle kunna tala för att (den uzbekiska) staten varit inblandad". Men längre än så går inte rätten i sitt utpekande.

Uppvaknande för väst

Fastän inte regimen uttryckligen ges skulden, anser Swerdlow att det finns tillräckligt i domen för ett uppvaknande för västvärlden när det gäller vad Uzbekistan kan göra på dess territorium.

Imamens son David Nazarov anser att diktaturen har förlorat.

– När sådana personer som min far utsätts för avrättningar och attentat så måste de ansvariga absolut inte kunna komma undan. Annars skulle våldet och diktaturen ha uppfattats som vinnare. Det är en viktig signal, säger han.

Vill förhöra i Ryssland

Domen var också mycket viktig för alla uzbeker och visar att det svenska rättsväsendet kan stå emot våld och diktatur, anser David Nazarov. Däremot är han missnöjd med att tingsrätten inte är tydligare med att lägga skulden på Uzbekistan och att straffet inte blev livstids fängelse, som åklagaren Krister Petersson yrkade på. Petersson sade sig dock vara nöjd med domen och går nu vidare med att försöka få 37-åringens uppdragsgivare i Ryssland förhörd.

I Östersunds tingsrätt framkom uppgifter om att samme man ska figurera i en snarlik turkisk utredning med uzbekisk koppling.

Den starkaste bevisningen enligt Östersunds tingsrätt är att gärningsmannens dna finns på den ryggsäck som hittades nära brottsplatsen. I den låg den revolver som förmodas ha använts. Annat binder honom också till Strömsund och brottsplatsen i synnerhet, anser domstolen. Mannen bestrider det och tänker överklaga, säger hans advokat Jorge Concha.

FAKTA

Mordförsöket på Nazarov

Den 22 februari 2012 skjuts den då 54-årige Obid Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.

Nazarov är en av de mest kända muslimska ledarna från Uzbekistan och en av de tyngsta kritikerna av landets diktatur. 2006 fick han asyl i Sverige.

Säpo har kritiserats för att ha underskattat faran och inte ha underrättat lokal polis om hotbilden.

Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt den misstänkte attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.

Den misstänkte skytten grips i januari i år i Ryssland på svensk begäran och överlämnas sedan den 25 augusti.

Nazarov vårdas alltjämt på hemlig ort för sina skador.

TT