Upptrappad dansk-svensk gränsdispyt

INRIKES

Flyktingkrisen. Id-kontroller i Öresundsregionen rycker närmare. Och den danska kritiken mot Sverige trappas upp.

Men från svensk sida hörs också kritik mot Danmark.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har flera dagar i rad kritiserat att Sverige inför id-kontroller på bussar, tåg och färjor den 4 januari. Han befarar att antalet asylsökande i Danmark kommer att öka när flyktingar utan id-handlingar stoppas från att ta sig till Sverige.

– Det är naturligtvis så att om Danmark hade en bättre kontroll över vilka som reste över Danmark, så skulle det minska behovet av att ha gräns- eller id-kontroller vid Öresundssnittet, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

– Danmark har en skyldighet enligt Schengenfördraget att göra inre utlänningskontroller och ha kontroll över dem som finns på det danska territoriet.

TT: Och det har de inte i dag?

– Inte i tillräcklig omfattning, skulle jag säga. I praktiken har ju många länder i Europa bara låtit flyktingar ha fri passage igenom.

Den danska regeringen är beredd att införa id- och gränskontroller mot Tyskland om det skulle behövas efter den 4 januari. Men helst vill man det inte. Det kan innebära att fler asylsökande registreras i Danmark, dessutom är Løkke Rasmussen bekymrad över att den danska polisen då får mindre tid till att klara upp brott.

TT