2015: Prinsbröllop och babyboom

INRIKES

Kungligt. Rojalisterna hade ett toppenår 2015. Men även icke-rojalister rycktes med när kungahuset bjöd på bröllop, barnadop och nyheter om nya kungligheter.

Året började inte så muntert för kungahuset. I ett öppet brev till hovet uttryckte kanalchefen för Sveriges Radio Gävleborg, Leif Eriksson, sin upprördhet över att prinsessan Madeleine och maken Chris O'Neill besökt Gävle i februari utan att ställa upp på intervjuer.

"Att vinka och le räcker inte", påpekade Leif Eriksson.

Stort bröllopsbaluns

Månaden efter blev det lite nervöst när kungen erbjöd sig att hjälpa regeringen att lösa Sveriges konflikt med Saudiarabien. Detta sedan utrikesminister Margot Wallström talat om sharialagarna på ett sätt som inte föll i god jord.

Men sedan rullade det i stort sett på med den typ av händelser som rojalister vill ha av sitt kungahus.

I maj stod folk i kö för att få vara med om lysningsgudstjänsten för prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i Stockholm. Efter gudstjänsten meddelade hovet att en prinsesstitel väntade i och med det stundande bröllopet.

I medierapporteringen såg sedan de flesta den blivande prinsessan som mest intressant att uppmärksamma, inte alltid i så smickrande ordalag. Viss utländsk press hade fullt fokus på att beskriva Sofia Hellqvist som dokusåpastjärna och lättklädd modell. Själv verkade hon ta det hela med fattning.

– Det är många som vill se att jag har gjort misstag i livet, medan jag ser det som erfarenheter, sade hon i en intervju med TT.

Kunglig babyboom

Själva bröllopet uppfyllde förmodligen de flestas förväntningar: Ett vackert bröllopspar, en vigselceremoni som gjorde folk rörda och den av många efterlängtade kortegen genom Stockholm.

Bara två dagar senare födde prinsessan Madeleine sitt andra barn och blott omkring 16 månader gamla Leonore fick en lillebror som senare under högljudd protest döptes till Nicolas.

I september meddelade hovet att kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntar sitt andra barn och att prinsessan Estelle - som fyllde tre år i februari - blir storasyster framåt våren. Redan månaden efter kom beskedet att Carl Philip och prinsessan Sofia väntar sitt första barn, enligt uppgifter beräknat till april nästa år.

På årets sista månad ställde prinsessan Madeleine och Chris O'Neill för första gången upp i en tv-intervju tillsammans, i SVT:s "Skavlan". Prinsessan gjorde mer än att "vinka och le", vilket många verkar ha tyckt var intressant. 2,5 miljoner tittare såg programmet - ungefär 100 000 fler än populära "På Spåret".

TT