Batra (M): "Vi borde ha gjort mer"

INRIKES

Politik. Alliansregeringen och Moderaterna hade inte förberett Sverige för flyktingkrisen, enligt M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Lagom till jullovet vill hon se skärpta kunskapskrav och elever som anstränger sig mer.

I sitt första jultal som partiledare, inför elever på YBC-gymnasiet i Nacka, idkar Kinberg Batra självkritik mot hur hennes företrädare och den tidigare Alliansregeringen skötte flyktingfrågan.

– Vi kunde och borde ha gjort mycket mer för att förhindra den svåra och akuta kris vi befinner oss i, säger M-ledaren vars företrädare Fredrik Reinfeldt i augusti 2014 höll sitt omtalade "öppna era hjärtan"-tal där han bad svenska folket göra sig beredda för påfrestningar på grund av flyktingläget.

Inte redo

Trots det hävdar Kinberg Batra att vare sig Moderaterna eller den dåvarande regeringen var redo.

– Nu kommer påfrestningarna i en omfattning som många, alla, tror jag, hade svårt att förutse. Men svenska folket har ställt upp enormt, men det räcker inte när andra EU-länder inte tar sitt ansvar, säger M-ledaren till TT efter talet.

Det som krävs nu är åratal av reformer, säger hon. Inte minst för att fler snabbt ska lära sig svenska och kunna ta jobb.

Hon är bekymrad över att statsminister Stefan Löfven tycks antyda att den akuta krisen skulle vara över och framhåller M:s krav på en tillfällig paus i flyktingmottagandet.

Höja krav

M-ledaren lovar också att inte spara på skolan om hon skulle bli statsminister. Hon vill ha tydliga kunskapskrav för alla. Eleverna i Sverige måste anstränga sig mer, gör Moderatledaren klart för några hundra gymnasieelever på väg mot jullov.

– Oavsett varifrån man kommer, oavsett om man har det lätt eller tufft i livet i övrigt, oavsett om man tycker att en del ämnen är tråkiga eller roliga, det finns inga genvägar.

Hon säger att det trots den mörka hösten, med flyktingkris och terrordåd, finns ljuspunkter i form av många engagerade människor på alla nivåer som ställer upp. Moderatledaren låter ett tag som statsministern i hans häcklade satsning "Sverige tillsammans."

– När alla gör så gott de kan, då finns det en enorm kraft i det svenska samhället, säger Kinberg Batra och är hoppfull om att Sverige kan gå starkare ur krisen även denna gång.

FAKTA

M:s skolförslag

Tydliga och formella krav för nyanlända elever innan de tillåts gå vidare från förberedelseklasser till vanliga klasser. Nu är kraven otydliga för elever och lärare.

Tydliga kunskapskrav ska gälla för alla och lärare ska få större makt i frågan om en elev ska gå om.

Fler nyanlända ska kunna kombinera introduktion i svenska med introduktion i ett yrke.

Pensionerade lärare ska kunna undantas från kraven på lärarlegitimation om de vill hoppa in.

Källa: Moderaterna

TT