Tidig julrusch i flygresandet

INRIKES

Resor. Flygets jultrafik är redan på sin högsta nivå, trots att en vecka återstår till storhelgen. Men för transportörer som SJ och Swebus kommer "peaken" dagen före julafton, och ett liknande mönster väntas för bilresorna.

Utrikesflyget har sin mest intensiva resdag inför jul på torsdagen, bland annat med nästan 450 starter eller landningar på Arlanda.

Flyget inom Sverige hade sin topp redan på onsdagen.

– Vi är lite förvånade att peaken kommer så här tidigt. Nästa vecka är det inte alls lika stort resande, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia.

En förklaring är sannolikt att julen börjar i mitten av nästa vecka, och att många passar på att ta ut ledighet under dagarna just före storhelgen.

Även affärsresor

Denna vecka samsas affärsresenärer och nyblivet jullediga på inrikesflygen.

– Det blir extremt mycket affärsresor nu eftersom nästa vecka är "stängd", säger Ulf Wallin.

Ganska många tycks alltså börja sin julledighet redan nu i dagarna. Andra jobbar in i det sista före helgen och reser nästa onsdag, dagen före tomtens årliga besök i många svenska hem.

– Dagen före julafton har vi som allra flest resenärer, säger Christel Grip, presskontakt på Swebus.

– Så brukar det alltid vara, men kanske lite mer i år eftersom julafton är en torsdag och inte så många är lediga måndag-tisdag, tillägger hon.

Trångt på tågen

SJ ser en liknande fördelning av tågresorna, med en topp dagen före julafton. Men även i slutet av denna vecka är det nära till fullbokat.

Privata bilresor på vägarna är av förståeliga skäl svårare att förutse.

– Det kunde vara bra om folk måste anmäla i förväg att de ska åka på vägarna, men vi är inte där ännu, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket, skämtsamt.

– Men man vet av erfarenhet att vi har höga trafiktoppar, särskilt på vissa vägar, under dagarna allra närmast före och efter julhelgen, säger Helsing.

FAKTA

– Dagen före julafton har vi som allra flest resenärer.

Christel Grip, presskontakt på Swebus.

TT