Mäklare spår stiltje på bomarknaden

INRIKES

Ekonomi. Bostadspriserna kommer inte fortsätta att stiga i samma svindlade hastighet som de har gjort i år. Fastighetsbyråns Mäklarpanel spår att priserna blir oförändrade 2016.

"Prisuppgången under 2015 har varit väldigt kraftig. Att det skulle upprepas under 2016 är inte troligt vilket man kan se i mäklarnas svar", säger fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist i ett pressmeddelande.

På senare tid har flera tecken visat att bostadsmarknaden kan vara på väg in i ett lugnare skede. Under 2015 har farhågor om risken för en sprickande bostadsbubbla präglat debatten när priserna i de hetaste områdena, centrala Stockholm och Göteborg, stigit närmare 20 procent och periodvis ännu mer.

Men de två senaste månaderna har prisökningarna avtagit och i november till och med backade priserna i Stockholm och Göteborg, enligt tillgänglig statistik. SEB:s Boprisindikator har också visat att prisförväntningarna dämpats under hösten.

I Mäklarpanelen, där drygt 500 av Fastighetsbyråns mäklare har svarat på frågor, spår en svag majoritet att priserna kommer att stå stilla på både borätter och villor. Minst andel som spår stigande priser finns i Stockholm och Göteborg.

Mäklarna spår också att säljarna fortfarande har kvar sina höga förväntningar om värdet på den egna bostaden, vilket kan leda till längre försäljningstider.

FAKTA

Fastighetsbyråns Mäklarpanel

Prisutvecklingen på bostadsrätter 2016:

Uppgång 39,8 procent

Oförändrad 55 procent

Nedgång 5,3

Prisutvecklingen på villor 2016:

Uppgång 44,2

Oförändrad 51,9

Nedgång 3,9

För vem är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu: köparna (0) eller säljarna (10)

Nu Oktober

Riket 7,11 7,64

Stor-Stockholm 6,95 7,73

Stor-Göteborg 6,94 8,57

Stor-Malmö 7,45 8,27

Källa: Fastighetsbyråns Mäklarpanel

TT

ARTIKELN HANDLAR OM