Högre självrisk för flyktinghjälp

INRIKES

Flyktingkrisen. I brändernas spår på alla flyktingboenden justerar försäkringsbolag självriskerna.

För en liten kyrka på Öckerö i Göteborgs norra skärgård höjs självrisken från knappt 9 000 kronor till över 450 000.

– Försäkringsbolagen undanröjer möjligheten för oss att hjälpa människor på flykt, säger ordföranden i öns Filadelfiakyrka, Per Simonsson, till Göteborgs-Posten.

Kyrkan har i två månader varit evakueringsboende för människor på flykt och cirka 800 personer har hittills passerat med hjälp av 100 volontärer.

Så kom ett brev från försäkringsbolaget Svedea med innebörden att flyktingboenden inte är normal kyrklig verksamhet och att ändringar i försäkringsavtalet därför skulle införas.

Även andra försäkringsbolag har ändrat sina försäkringar för att anpassa avtal efter alla bränder som riktats mot flyktingboenden, visar en rundringning som tidningen gjort.

På Dina försäkringar kan man i dag inte teckna en fullvärdesförsäkring när det gäller boende för asylsökande utan man erbjuder försäkring med fasta belopp och på If är självrisken högre för fastigheter där flyktingar bor samtidigt som man ställer högre krav på säkerhet. Hanna Axelsson, presschef på Trygg Hansa, säger till GP att brandattentaten kan påverka premien och självrisken.

På Öckerö ska man nu försöka hitta en lösning med hjälp av Migrationsverket eller ett annat försäkringsbolag.

TT