Tamhundens urhem: södra Kina

INRIKES

Vetenskap. De första tamhundarna på jorden såg dagens ljus för över 15 000 år sedan. Födelseplats: södra Kina eller någon av de närliggande regionerna.

Det var i södra Kina människor för första gången tämjde vargar, och påbörjade den långa process som ledde fram till dagens alla hundraser.

Det hävdar forskare i en ny genetisk studie som publiceras i tidskriften Cell Research.

En av forskarna är Peter Savolainen, evolutionsgenetiker på Tekniska högskolan i Stockholm. Han har i en tidigare studie placerat hundens vagga just i södra Kina.

Problemet är andra studier kommit fram till att urhemmet ligger i Mellanöstern, Centralasien eller Europa.

Kinesiska urhundar

Nu har Savolainen och hans kollegor analyserat hela arvsmassan från 12 vargar, 27 primitiva hundar från Asien och Afrika, och 19 hundar tillhörande diverse raser från hela världen - det bredaste urvalet hittills i någon studie.

Resultat: hundar från södra Kina och angränsande områden har den största genetiska variationen. Det betyder att de med stor sannolikhet är de mest basala av alla hundar.

Enligt analysen började splittringen mellan varg och hund för cirka 33 000 år sedan, men om detta representerar det ögonblick då de första hundarna tämjdes är oklart. Det kan också markera en splittring mellan olika vargpopulationer.

– Vi vet inte vilket som är det mest troliga, säger Savolainen.

Spreds över världen

För 15 000 år sedan var dock domesticeringen definitivt igång. Då började tamhundarna spridas över resten av världen. Till Europa kom de för cirka 10 000 år sedan.

Savolainen är övertygad om att de nya resultaten kommer att stå sig - och anser att de andra studierna har byggt på ett alltför begränsat material.

– Vi är de enda som har haft prover från hundar från södra Kina, säger han.

FAKTA

Hund och varg

Vargen (Canis lupus) är alla hundars anfader.

Enligt den senaste studien såg de första tamhundarna dagens ljus för drygt 15 000 år sedan, i södra Kina.

Hur det gick till när människorna började tämja vilda vargar är oklart men möjligen började processen med att människor tog hand om upphittade vargvalpar. Så småningom skedde ett urval där de mest aggressiva valparna slogs ihjäl och de mest medgörliga sparades. Detta ledde med tiden till uppkomsten av våra hundraser.

Källa: Cell Research, Juliet Clutton-Brock.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM