Svensk IS-resenär utreds i Österrike

INRIKES

Terror. Den 17-åriga flicka från Linköping som greps på väg till Syrien kan åtalas i Österrike. Samtidigt utreds svenska kopplingar i en parallell utredning.

Flickan, som enligt sin egen familj planerade att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten, häktades i Wien i väntan på att svenska myndigheter skulle begära henne utlämnad. Men det kommer inte att ske, eftersom det inte är olagligt att stötta eller vara medlem i en terrororganisation i Sverige.

Nu bedrivs i stället en förundersökning mot flickan i Österrike - där det är olagligt.

– Om svenska myndigheter inte vill ha henne utlämnad finns det enligt österrikisk lag möjlighet att pröva fallet i Österrike, även om den misstänkta inte är österrikisk medborgare och brottet inte begåtts här, säger Christina Salzborn, talesperson vid domstolen i Wien.

Samtidigt som den österrikiska utredningen bedrivs en parallell förundersökning i Sverige.

– Vi håller på och arbetar med vissa delar i den svenska utredningen och jag går inte in närmare på vad det är för någonting, säger chefsåklagare Krister Petersson vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Flickan är inte misstänkt. Petersson vill inte uppge om någon annan är misstänkt eller vilket brott förundersökningen gäller.

TT