Slaget om "ryska huset" trappas upp

INRIKES

Brott. Diplomaterna från Moskva barrikaderar sig med betongblock och en ambassadskylt. Men nya ägarens tålamod är slut: På torsdagen stängdes vattnet av i det omstridda "ryska huset" på Lidingö.

Historien kan liknas vid en blandning av en kalla kriget-roman och 80-talsserien Goda grannar. I det senaste avsnittet av en mer än tio år lång följetong fick en intet ont anande VVS-tekniker, utsänd av Lidingö kommun, huvudrollen.

Han omringades på torsdagseftermiddagen av beväpnad svensk polis, och blev mot sin vilja fotograferad av ryska tjänstemän, när han stängde av vattnet till det sjuvåningshus på Kostervägen som är föremål för en segdragen rättslig tvist.

Akut polisinsats

Någon timme tidigare hade polisen med tjutande sirener anlänt till fastigheten, sedan den ryska ambassadpersonal som bor där slagit larm om bråk. TT:s reporter på plats närvarade vid ett förvirrat förhör där polisen konstaterade att inget slagsmål pågick - det som skett var i stället att representanter för företaget LKO Fastighets AB, som förra hösten köpte huset på exekutiv auktion, anlänt för att enligt ägaren Stefan Häge "dokumentera skadegörelse" på gårdsplanen.

Under veckan som gått, berättar Häge, har någon byggt förskansningar runt fastigheten - betongblock och en vägbom.

– Det kommer vi att begära att man river om vi inte plockar bort det själva. Sen kommer vi att lappa alla bilar här fortsättningsvis, säger Häge och sveper med armen över den mörklagda parkering där det står flera Rysslandsregistrerade diplomatbilar och en nyuppsatt skylt förkunnar att området tillhör Rysslands ambassad.

– Jag kan sätta upp en sådan skylt hos mig också om jag tycker att det är roligt.

Tumult på gårdsplanen

Ett flertal män, av allt att döma tjänstemän vid Rysslands beskickning i Stockholm, fotograferar och försöker mota bort representanterna för LKO Fastighets och TT:s journalister från tomten.

– Det är olaga intrång helt enkelt, säger en äldre man, som för de boendes talan gentemot polisen, till TT. Han uppger sig arbeta vid den ryska handelsrepresentationen men vill inte säga sitt namn.

Det lyser bara i ett fåtal av hyreshusets fönster, men flera barnvagnar är parkerade i trappuppgången.

Plötsligt anländer VVS-tekniker till platsen och stänger av vattentillförseln till byggnaden via en vägbrunn. De rysktalande protesterar och polisen frågar ut honom men låter arbetet fortgå.

Kan släckas ned

– Vi har skyldighet att kontrollera och inspektera hissarna, men vi kommer förmodligen inte att släppas in, så då kommer vi att stänga av elen också, säger Stefan Häge, som inte erkänner några hyresgäster i huset eftersom ingen svarat på upprepade kontaktförsök.

– Om det är någon där så ockuperar de huset, säger Häge, själv inte främmande för kontroverser - han var tidigare försvarare för Joachim Posener i Trustorhärvan.

Husockupanter eller inte - personer med diplomatisk immunitet och deras bostäder är okränkbara, enligt UD.

TT: Man får alltså inte vräka dem?

– Nej, säger presskommunikatör Veronica Nordlund.

Rysslands ambassad bekräftar till TT att huset är deras handelsrepresentation och att familjer lever där. Landet har tidigare hotat med "vedergällning mot den svenska sidan", av allt att döma ambassaden i Moskva, om byggnaden kränks.

Säkerhetspolisen nämnde i våras fastigheten som en av tre platser i landet där den ryska underrättelsetjänsten är baserad. Dåvarande utrikesminister Carl Bildt varnade förra hösten Kronofogden för att lägga sig i ärendet.

FAKTA

Bakgrund: Oförrätt från 1990-talet

På 1990-talet beslutar president Boris Jeltsin att den tyske affärsmannen Franz Sedelmayers tillgångar i Sankt Petersburg ska nationaliseras. Sedelmayer vill ha ersättning och börjar bland annat driva en process i Sverige, där Rysslands handelsrepresentation äger ett sjuvåningshus på Lidingö.

I februari 2003 begär Sedelmayer utmätning av huset, där bland annat ambassadpersonal bor.

Ryssland överklagar konstant alla beslut som fattas av Kronofogden, flera gånger hela vägen upp till Högsta domstolen.

I september 2012 auktioneras fastigheten ut men det enda budet - på en miljon kronor - anses för lågt och godtas inte av Kronofogden. (Senare uppger Sedelmayer att budet var hans och att han trodde att man budade i euro).

Efter diverse juridiska turer blir det så en ny auktion i februari 2014. Fastigheten köps för 20,5 miljoner kronor. Ryssland överklagar köpet. I slutänden faller affären på att köparens bank drar sig ut.

I september 2014 säljs huset igen, den här gången för 12 miljoner kronor. Köpare är LKO Fastighets AB. Ryssland överklagar. LKO blir formellt ägare den 14 oktober 2014. Sedan dess har man fått noll kronor i hyra från de ryska hyresgästerna.

Fastigheten kan vara värd omkring 60 miljoner kronor.

TT