Västsvenskar snålast med julklappar

INRIKES

Julklappar. Vi lägger mer och mer pengar på julklappar. Men västsvenskarna handlar för hela 1 000 kronor mindre än de köpglada konsumenterna i syd.

Julhandeln väntas - som vanligt - slå nya rekord i år. Det läggs mer pengar både på presenterna och på maten.

900 kronor kostar julklappen i genomsnitt i år, enligt en undersökning som SBAB beställt. En ökning med 11 procent jämfört med förra året och en kraftig ökning jämfört med 2013 då den kostade 639.

I genomsnitt tänker vi köpa fem julklappar. Män köper något färre än kvinnor.

Enligt en Gallupundersökning Nordea låtit göra lägger sydsvenskarna mest pengar på julklappar, över 4 000 kronor. Västsvenskarna lägger minst, runt 3 000, men de spenderar mest på pynt och mat. I Småland, Öland och Gotland lägger de minst pengar av alla på presenter, mat och pynt.

Allt fler kan tänka sig att stryka robotdammsugare och smarttelefoner från önskelistan och få en välgörenhetsgåva i stället. Men det skiljer sig kraftigt mellan åldersgrupperna, enligt SBAB:s undersökning. I gruppen 56-80 år kan 35 procent tänka sig att ge en välgörenhetsklapp. En minskning jämfört med förra året. Sex av tio mellan 15 och 22 år kan tänka sig att skänka till välgörenhet i stället för att köpa en present.

FAKTA

Genomsnittliga julklappen

Enligt SBAB:s årliga julklappsundersökning kommer vi i genomsnitt att lägga 888 kronor per julklapp i år. Det är en ökning med 86 kronor jämfört med förra året och en kraftig ökning jämfört med 2012 (655 kronor) och 2013 (639 kronor).

Årets undersökning genomfördes av CINT/SnabbaSvar.se på SBAB:s uppdrag. I november svarade 1 027 personer på webbenkäten.

Källa: SBAB

TT