Terroristlarm kan dröja två år

INRIKES

Flyktingkrisen. Bland asylsökande kan misstänkta terrorister finnas. Långa handläggningstider försvårar dock chansen att upptäcka dem.

– Två år är oacceptabelt, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Migrationsverket varnar för att flyktingkrisen försenar upptäckten av misstänkta terrorister, skriver sydsvenskan.se och hd.se.

När tiotusentals asylärenden läggs på hög kan det dröja upp till två år innan ett ärende utreds och verket kan slå larm till Säpo.

– Vi har inte resurser att göra det snabbare, säger Helene Hedebris, stabsjurist på Migrationsverket och ansvarig för informationsutbytet med säkerhetspolisen, till tidningarna.

Den långa utredningstiden är "helt oacceptabel", enligt terrorforskare Magnus Ranstorp.

– Jag förstår varför det händer, men det skapar ett stort säkerhetspolitiskt dilemma för Säpo och polisen, säger han till TT.

Enligt Magnus Ranstorp kan den långa handläggningstiden få flera konsekvenser.

– Ju längre tid det tar desto längre kan de fundera på sin bakgrundshistoria. Under processen har de fri rörlighet och kan då associera med andra individer som sedan tidigare är kända. Jag vet inte om det finns något sätt att kunna påskynda processen, säger han.

Migrationsverket har hittills i år begärt yttranden från Säpo i totalt 470 asyl- och medborgarskapsärenden. I 32 fall har säkerhetspolisen ansett att personerna utgjort så allvarliga säkerhetshot att de inte ska få uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap. Oftast har det handlat om misstänkta kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten (IS), skriver hd.se och sydsvenskan.se.

TT