Chaufför:Kontrollerna medför problem

INRIKES

– Problem.

Flyktingkrisen. Så sammanfattar Swebus-chauffören Tibor Molnar de nya påbuden om att buss, tåg och andra transportbolag ska ansvara för att kontrollera resenärernas id-handlingar.

– Det är jättesvårt att göra, har man 40 passagerare som ska ombord i Köpenhamn, ja då kan det bli både förseningar och bråk om folk saknar id-handlingar, säger han till TT medan han släpper ombord resenärer på bussen vid Malmö centralstation.

Tibor Molnar har varit verksam i branschen i drygt 30 år och de nya påbuden bekymrar honom - ska han och kollegorna bli passkontrollanter nu? Han har haft många passagerare ombord från Köpenhamn till Malmö som han tror varit flyktingar med målet att söka asyl.

Swebus meddelade i torsdags att företaget siktar på att anlita ett externt bolag för att sköta id-kontrollerna - något som skulle underlätta för chaufförerna som den senaste tiden diskuterat saken flitigt sinsemellan. Nu hoppas Tibor Molnar att kontrollerna kommer att skötas av annan personal utanför bussen och att de som kliver på alla har giltigt id.

Men fredagens besked från infrastrukturminister Anna Johansson (S) att polis och transportörer ska ansvara för att beskriva vad som räknas som en giltig id-handling för resenärerna får honom att fnysa högt.

– Det är helt otroligt att det ska vara så, då behöver vi en utbildning i vad som är en giltig id-handling, de kan ju se väldigt olika ut i olika länder.

FAKTA

"Det kan bli både förseningar och bråk om folk saknar id-handlingar"

Tibor Molnar, chaufför hos Swebus som kör bland annat sträckan mellan Köpenhamn och Malmö.

TT